A fiatalkorú vádlott 2018 végén autókat tört fel Kaposváron, majd az így megszerzett értékekből családtagjai orgazdaként részesedtek.

Az ügyészségi közlemény szerint a tanulás iránt motiválatlan, iskolai évismétlésre kényszerülő fiú 2018 novemberében kezdett el Kaposvár őrizetlen közterületi részein leállított kocsikat feltörni úgy, hogy az éj leple alatt könyökével az autók ablaküvegét betörte, majd az utasteret készpénzt keresve átkutatta.

A vádlottnak eleinte nem volt szerencséje, mivel az első három kocsiból csak egy üres pénztárcát tudott ellopni, de a negyedik autóban jelentős összegű készpénzt – 6 millió forintot és 1050 eurót – talált.

A lopott pénzt édesanyja és többszörösen büntetett előéletű nagybátyja – a III. és a IV. rendű vádlott – között szétosztotta, tudtak arról, hogy a pénz bűnös úton jött. A két orgazda családtag a hirtelen jött milliókat gyorsan el is kezdte költeni. Az édesanyja házat és lakberendezési tárgyakat vásárolt, nagybátyja kocsit és ékszert vett, de még arra is futotta, hogy további családtagoknak ajándékozzon belőle.

A fiú a jelentős összegű zsákmány ellenére folytatta a lopásokat, és 2018 decemberéig újabb hat kocsit tört fel. Az egyik autóból ekkor is nagyobb értékhez jutott, mivel a kocsiban több üveg, közel 140 000 forint értékű, minőségi, tömény szeszes ital volt.

A fiatalkorú vádlott a még szintén fiatalkorú, de a vádemelés idején már jogerős javítóintézeti nevelését töltő testvérével 2019 januárjában követte el az utolsó bűncselekményt, egy nem üzemelő siófoki étterembe törtek be.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő fiúval és testvérével szemben javítóintézeti nevelésre, édesanyjuk esetében felfüggesztett börtönbüntetésre, nagybátyjukkal szemben végrehajtandó börtönbüntetésre tett indítványt.