2,3 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg a fogyasztóvédelem annak a férfinak, aki tudtán kívül halottaskocsit vásárolt családi használatra.

A Dodge Durango típusú szabadidőjárművet két éve vette meg a közép-norvégiai Herøy városában élő férfi. 22,3 millió forintnak megfelelő összeget fizetett az autóért, amely újkorában mintegy háromszor ennyibe került Norvégiában. Az autó mindössze 50 ezer kilométert futott, így joggal érezhette a vevő, hogy jó üzletet csinált.

Egy dolgot azonban elfelejtett vele közölni az eladó. Azt az 50 ezer kilométert ugyanis pár száz méterenként hozta össze a Dodge, azt is lépésben – ugyanis egy temetkezési vállalat halottaskocsiként használta azt.

Halottaskocsi miatt perelnek 1

Dodge Durango R/T (2014-2017)

Amikor erre fény derült, a vevő azonnal a helyi fogyasztóvédelemhez fordult, akik támogatták kártérítési törekvéseit. Egy halottaskocsit ugyanis, már ha elárulják róla, hogy az, nehezebb eladni a használtpiacon.

A dühös vevő az eredeti ár csaknem 20 százalékát, 4,2 millió forintnak megfelelő összeget szeretett volna visszakapni. Az eladó azzal érvelt, hogy az autó valójában nem hogy kevesebbet, hanem egyenesen többet ér, hiszen hátsó üléseit soha nem használták, az autót folyamatosan garázsban tartották, és élete minden percében makulátlanul tiszta volt.

Az illetékes hatóság végül 2,3 millió forintnak megfelelő kártérítést (gyakorlatilag a vételár 10%-át) ítélte meg a vevőnek, emlékeztetve az eladót arra, hogy a megtévesztő tájékoztatás miatt a vásárlónak akár jogában állt volna visszaadni az autót, és a teljes vételárat visszakövetelni.

(nyitóképünkön egy Flxible-Buick Series 90 Side-Servicing Hearse gyártmányú halottaskocsi látható a harmincas évekből)