A Kisalfold.hu utánajárt, hogy január 1-je óta valóban akár kétezer euróval és szabadságvesztéssel is büntethetik-e Ausztriában a balesetet videózó autóst. Bár a lap szakértői nem tudnak ilyen friss törvényi változásról, a baleseteknél bámészkodóknak több büntetéssel is számolniuk kell a szomszédos országban.

A sofőr vezetés közben kézben tartott telefonnal nem készíthet felvételeket. Az autópályán, közúton a forgalmat ok nélkül nem akadályozhatja, vagyis nem haladhat lassan vagy állhat meg, hogy jól lássa a balesetet. Komolyabb szankciókkal járhat, ha az autós a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók munkáját akadályozza.

Ausztriában 2018 közepén szigorították a rendvédelmi törvényt (Sicherheitspolizeigesetz), így ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság utasításához, például nem mennek el, amikor felszólítják őket, akár ötszáz euró büntetés vagy bizonyos súlyosító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény – tájékoztatott Kicsinyné Pulay Kornélia, a Magyar Autóklub nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

A portál kiemeli: ehhez hasonlatos a hazai szabályozás is. Újabb ütközést okozhat ugyanis, ha a balesetet szenvedett járművek, a mentést végzők, a helyszínelők mellett elhaladók lassítanak. Ilyenkor körültekintően, de határozottan kell továbbhaladni – emeli ki a lap. Az osztrákoknál baleset esetén kötelező az út közepén mentési sávot hagyni, oldalra kell lehúzódni.

Az osztrák autóklub (ÖAMTC) a rossz tapasztalatok miatt óva int a baleseteknél bámészkodástól. A sérültekről készített felvételek ráadásul személyiségi jogokat is sérthetnek. „Ha elsőként érünk a balesethez, merjünk segíteni, ez kötelességünk is” – hangsúlyozta Kicsinyné Pulay Kornélia. Végképp visszatetsző, ha ezt felülírja a mások tragédiáját lájkokká váltani szándékozó felvételek készítése.