93 200 forint volt a megkötött teljes körű casco biztosítások éves átlagdíja 2018-ban, ami tíz százalékkal magasabb az előző évi 84 400 forintos értéknél – derül ki a Netrsik.hu elemzéséből. Az emelkedés háttérben többféle ok áll- Egyrészt a növekvő gépjárműforgalom miatt több lett a baleset, másrészt a helyreállítási költségek is folyamatos emelkednek.

„A díjak növekedésében szerepet játszik az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb hányada választ casco-biztosításához további kiegészítő biztosítási fedezetet, másrészt a gépjárműpiac fokozatos élénkülése miatt a tavaly kötött casco-szerződéseknek már 28 százalékát kötötték kétéves vagy annál is fiatalabb autóra. Ezen autók helyreállítási költsége meghaladja a idősebb járművekét a korszerűbb műszaki megoldásaik és fejlettebb szériafelszereltségeik miatt ” – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A biztosításközvetítő cég adatai szerint a már meglévő casco-szerződéseiket lecserélő, úgynevezett évfordulós váltók átlagosan 72 ezer forintért találtak maguknak új szerződést, miközben – a jellemzően az autó megvásárlásakor – megkötött új szerződések átlagára 100 ezer forint felett alakult. Használt autók esetén 107 ezer, míg új autók esetén 101 600 forint volt az átlagos éves díj. Ennek oka a gépjárműpark eltérő összetétele illetve az, hogy az évfordulós váltók jellemzően több kármentes évvel rendelkeznek, és többségük a váltással eleve a kedvezőbb díj elérésre törekszik.

Az ügyfelek növekvő tudatosak, ami az önrészben is megmutatkozik: a szerződők több mint fele (54%) a kár esetén számára legkedvezőbb, 10 százalék, de minimum 50 ezer forintos lehetőséget választja.  Továbbra sem általános a casco-biztosítás hazánkban, az ilyen védelemmel nem rendelkező autók aránya a teljes állományhoz viszonyítva továbbra is 80 százalék körül mozog.