Az Ohio State egyetemmel és a Michael J. Fox alapítvánnyal karöltve kezd kutatásokat a Honda, hogy megállapítsák, milyen hatást gyakorolhat a Parkinson-kóros betegekre a Honda járássegítő berendezése (Walking Assist Device, W.A.D.).

A kutatásban véletlenszerűen kiválasztott páciensek nyolc héten át viselik a Honda lábra csatolható egzoszkeletonját, hogy megmérhessék, milyen hatással van mobilitásukra. Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a Honda W.A.D. biztonságosan és hatékonyan javította sztrókot szenvedett betegek mozgásképességét.

A Michael J. Fox alapítvány igazgatója szerint a Parkinson-kórban szenvedők gyakran tapasztalnak nehézséget a járással, az egyensúllyal, ezeket a problémákat azonban nem sok hagyományos kezelés képes enyhíteni. A Honda technológiája azonban javíthatja a betegek életminőségét.

Parkinson-kórosoknak segíthet a Honda 1

Ehhez persze látni kell, hogy rövid és hosszú távon milyen hatással bír a járássegítő berendezés a páciensek közlekedésére: megkönnyíti, hatékonyabbá teszi-e a járást számukra, és ezzel lehetővé teszi-e számukra az aktívabb életvitelt.

A kutatás 2019 elején veszi kezdetét az Ohio State egészségügyi és rehabilitációs központjában. Az eredmények 2020-ra várhatók. A kistömegű robotprotézist olyan személyek számára fejlesztették ki, akik ugyan képesek járni, de agyvérzés miatt nehezen lépnek egyenletesen. A csípőre és lábakra csatolható berendezés szimmetrikus járást tesz lehetővé, így a páciens gyorsabban és messzebb sétálhat.

A Honda W.A.D. kereskedelmi forgalomban nem kapható, piaci bevezetését egyelőre nem tervezik; Japánban fél évtizede kórházakban használják a berendezést.