Az Arequipa-Tacna és Moqueagua közötti 511 kilométeres etapon – melyből 405 volt mért táv – al-Attijah kevesebb mint két perccel volt gyorsabb a 13-szoros győztes Stéphane Peterhanselnél.

A motorosok között az amerikai Ricky Brabec érte el a legjobb időt, s egyúttal az összetettben is átvette a vezetést.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 32. időt érte el, összetettben pedig maradt a 28. A magyar csapat autóját, melynek első futóművét a szerdai etapon tönkretette egy szikla, a szervizcsapat egész éjszakás szereléssel megjavította, így reggel időben el tudott startolni a páros.

Szalayék tartják a helyüket a Dakaron 1

Az Arequipa-Tacna és Moqueagua közötti szakaszon aztán ismét rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük Szalayéknak. Előbb elakadtak a mély, „púderszerű” homokban, s csak lassan tudtak haladni, majd a pálya szűkebb részén egy veszteglő autó állta útjukat, melyet nem tudtak kikerülni, a kerülőúton pedig ismét megakadtak, s ásniuk kellett, hogy kiszabadítsák Opeljüket.

A csütörtöki gyorsasági két részre volt osztva, s a második fele sem volt könnyebb Szalayék számára.

„A szakasz második részén vadul bekezdtünk, azt gondoltam, hogy itt a lehető leggyorsabban végig kell menni, nehogy ránk sötétedjen. De mégsem volt olyan gyors, mint szerettem volna, mert annyira fújta a saját poromat a szél, hogy többször meg kellett állnunk, mert nem láttam, merre kell menni” – elevenítette fel a csütörtöki eseményeket Szalay Balázs, akinek elmondása szerint az etap hajrája sem alakult szerencsésebben a korábbiakhoz képest.

„Amikor kiértünk a második szakasz végére, észrevettük, hogy defektünk van. Kicseréltük, de kétszáz méter múlva kiderült, hogy a bal első abroncs is lyukas, szóval azt is le kellett cserélni. Ezzel viszont az a helyzet állt elő, hogy vár ránk egy hosszú szakasz pénteken, de nincs pótkerekünk.”

A problémát az jelenti, hogy a csütörtök és pénteki etap közötti éjszaka a kiírás szerint kizárólag a versenyzők szerelhették az autóikat, és csupán azokat az alkatrészeket használhatták fel ehhez, amit magukkal vittek a külön erre a célra kialakított tacnai táborba.

4. szakasz, Arequipa-Tacna – Moqueagua, 406 km gyorsasági (510 km össztáv), autósok (60 célba érkező):
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:38:49 óra
2. Stéphane Peterhansel, David Castera (francia, Mini) 1:52 perc hátrány
3. Jakub Przygonski, Tom Colsoul (lengyel, belga, Mini) 8:32 p h.
…32. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 2:08:08 óra hátrány

az összetett állása:
1. al-Attijah, Baumel 12:12:57 óra
2. Peterhansel, Castera 8:55 perc hátrány
3. Nani Roma, Alex Haro Bravo (spanyol, Mini) 20:51 p h.
…28. Szalay, Bunkoczi 5:33:38 óra hátrány

motorosok (116 célba érkező):
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:40:30 óra
2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 6:19 perc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 7:07 p h.

az összetett állása:
1. Brabec 12:33:00 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 2:19 perc hátrány
3. Price 4:22 p h.

Pénteken a Moqueagua és Arequipa közötti szakasz vár a mezőnyre, a motorosoknak 345, az autósoknak 450 kilométeres gyorsaságival.