Közeleg az év vége, sűrűsödnek az alkoholfogyasztással is járó bulik, de már akár egy kiadós családi ebéd előtt legurított feles miatt is kerülhetsz bajba. Vagy gondolkodhatsz, hogy hány töltött káposzta bejgli duót kell még magadba tuszkolnod, hogy nyugodtan ülhess a volán mögé.

Persze az a legjobb, ha komolyabb ivászat után aznapra már teljesen elfelejted a vezetést, de egy pohár sör után még nem kell feltétlenül taxit hívnod. Csak meg kell várni, míg a szervezeted megküzd az alkohollal. Hogy ez meddig tart, arra csak tippelni lehet, függ életkortól, nemtől és attól is, hogy éppen mit ettél, vagy milyen napod van. Ha ennél tudományosabb eredményre vágysz, akkor műszeres segítséget kell igénybe venni. Az egyszerű, olcsó eszközök nyilván csak tájékoztató jellegű adatot adnak, de szerencsére vannak ennél profibbak is a piacon.

Alkoholteszt telefonnal 2

Az amerikai Bactrack ezek közé tartozik, többféle, a rendőrség által használt eszközök megbízhatóságával rendelkező készülékük van. A legújabbak már telefonos applikációval érkeznek, amik akár rögzítik, elemzik is a mért adatokat és megbízhatóan megmondják, mikor ülhet újra autóba a sofőr.

Sőt, a világon elsőként olyan mobiltelefon alapú alkoholtesztet is kínálnak, amellyel a távolból ellenőrizhető bárki, legyen az bulizó gyerek, munkás, vagy éppen alkoholtól eltiltott személy. A teszthez csupán a kézi készüléket kell megfújnia, a telefon közben készít róla egy fotót, hogy ne lehessen egy arra járó, józan alakkal lezavartatni a tesztet, rögzíti a hely és időbélyeget, majd az eredményt elküldi az illetékesnek.

De az ennél egyszerűbb alkoholteszterek is bármikor jól jöhetnek. Például ha utána kell járni, valami babonának: