„A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a garázsárak is növekedtek országszerte. A drágulás ma már ott tart, hogy vannak olyan garázsok, amelyeknek az ára majdnem annyi, amennyi egy garzonlakásé 2013-ban volt” – állítja friss elemzésében az Ingatlan.com. A legnagyobb ingatlanhirdetős oldal szerint a Budapesten elérhető parkolók átlagos ára 20 százalékkal 3 millió forintra nőtt, az egyedi garázsoké pedig 40 százalékkal 4,2 millió forintra emelkedett.

“Természetesen a darabszámokat tekintve a garázsok piaca jóval kisebb a lakásokénál, de a drágulás mértéke azonban jól mutatja a garázsok és a parkolási helyek iránti igényeket” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte a garázsvásárlás befektetésnek is megfontolandó, a bruttó hozam ugyanis 7-8 százalékos lehet.

A garázsbérleti díjak is több mint 10 százalékkal emelkedtek, az átlagos bérleti díj 20-25 ezer forint, függően attól, hogy egyedi garázsról vagy teremgarázs-beállóról van szó.

De vajon hol a teteje a fővárosi garázsáraknak? Gyors kereséssel találtunk 9,5 millióért az Ingatlan.com kínálatában, de ez sehol sincs attól a 18 millióért kínált, 1,5 autós garázshely árától, amiről nemrég hallottunk.