“M7 autópályán a civil festésű rendőrautó lelassít 70-72 km/h sebességre, és azt várja, hogy melyik kamionos unja meg az előzni tilosban” – írta a videó feltöltője. “Én villogtam neki, akkor kicsit felgyorsult, de aztán ismét kezdte a játékot. Nem maradt el a jutalma, mint látható, a mögöttem érkező megunta.”

“Azért ezzel szerintem van több probléma is. A telefonhívás akkor szakad meg, amikor a véleményemet fejteném ki bővebben. Egyszerűen leteszi.”

Az elmúlt hetekben több olyan beszámoló is megjelent, amelyek szerint a rendőrség civil autói szabálytalanságot kényszerítenek ki, aztán büntetnek. A kamionos videóját több újság is feldolgozta, erre a – kérdésekre amúgy sokszor hetekig, vagy egyáltalán nem válaszoló – rendőrség felháborodott közleményt adott ki. Íme:

“A médiában egy kamionsofőr által közzétett videó terjed, amelyen a felvétel készítőjének kommentárja szerint szabálytalan rendőri intézkedés látható az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán.

A felvételen valójában nem rendőri intézkedés látható. Az adott időpontban és útszakaszon nem ellenőriztek civil jellegű rendőrségi gépjárművel, a videóban szereplő gépkocsival a rendőrség nem rendelkezik.

Határozottan cáfoljuk azokat az időnként szárnyra kapó álhíreket, amelyek szerint a rendőrök jogsértésbe hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. A közúti ellenőrzésekkel a rendőrség célja a balesetveszélyes jogsértések visszaszorítása; a jelöletlen gépkocsikkal a másokra veszélyt jelentő járművezetőket szűrik ki a forgalomból.

A rendőrség visszautasítja azokat az inkorrekt és megalapozatlan állításokat, amelyekkel egyesek – magánszemélyek és médiatartalom-szolgáltatók – a rendőrségbe vetett közbizalmat igyekeznek aláásni.

Javasoljuk, hogy mielőtt közzétesznek a rendőrség tevékenységét érintő, a megítélését befolyásoló állításokat, előbb győződjenek meg annak valóságtartalmáról. Kérdésükkel forduljanak a rendőrséghez, várják meg a választ, és ezt követően tájékoztassanak. Korrekten.”