Az új-zélandi Kaiwaka faluban a helyi önkéntes tűzoltóság szirénája ébresztette az Ottaway házaspárt, ám amint elhalt a tűzjelző hang, egy másik, ismerős zajra lettek figyelmesek: valaki beindította a házuk mellett parkoló kis karbantartó traktort, amivel a férj a helyi sportpálya gyepét szokta ápolni.

Mire kiszaladtak az udvarra, a járműnek már csak a hűlt helyét találták, ám tudták, hogy az elkövető nem járhat messze: az apró Kubota traktor végsebessége mindössze 12 km/óra.

Autóba ültek és a menekülő traktortolvaj nyomába eredtek. Bőven volt idejük fölhívni a rendőrséget, akik hamarosan csatlakoztak is a kergetőzéshez. Hogy nagyobb nyomatékot adjanak az esetnek, három járőrkocsi villogó fényekkel, üvöltő szirénával vánszorgott a traktor nyomában.

Közben néhány kilométerrel odébb már felállították az útzárat, ám a tolvaj – aki minden egyes, mellette elhaladó autónak lelkesen integetett – felhajtott a járdára, ami okot adott a rendőröknek az azonnal beavatkozásra, így elébe vágtak és miután nem tudtak szót érteni vele, sokkolóval ártalmatlanná tették a mindössze 15 éves fiatalembert.