Több ezer ember rekedt a gépkocsijában vasárnapra virradóra a spanyol utakon a heves havazásban, a legrosszabb helyzet az AP6-os országút Madrid és Segovia közötti szakaszán alakult ki, ahol százak kényszerültek arra, hogy járművükben töltsék az egész éjszakát.

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 1

San Rafael, 2018. január 7.
Járművek vesztegelnek a sűrű hóesésben az AP6-os autópályán, a közép-spanyolországi San Rafael közelében 2018. január 7-én. (MTI/EPA/Delfin Garcia)

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 2

(MTI/EPA/Delfin Garcia)

A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulata (UME) 250 katonát küldött az autósok kiszabadítására. A közlekedési hatóságok szerint mintegy ezer jármű továbbra is a hó fogja. “Az AP6-oson sok autó rekedt el, de kilométerről kilométerre, fáradhatatlanul dolgozzuk magunkat előre, hogy minél hamarább mindenkit elérhessünk” – közölte az UME a Twitteren.

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 3

Madrid, 2018. január 7.
A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulata (UME) által közreadott képen az alakulat tagjai egy járművet tolnak az AP6-os országút Madrid és Segovia közötti szakaszán 2018. január 7-én. Az autópályán százak kényszerültek arra, hogy járművükben töltsék az egész éjszakát. A közlekedési hatóságok szerint mintegy ezer jármű továbbra is a hó foglya. (MTI/EPA/UME)

A spanyol közszolgálati televízióban mutatott felvételek alapján a katonák és a tűzoltók hókotrókkal igyekeztek szabaddá tenni az utakat. A hóban rekedt autósokat pedig pokrócokkal és meleg italokkal látták el.

A tél beköszönte a karácsonyi szabadságukból hazafelé tartó spanyolokat váratlanul érte. Számos érintett arra panaszkodott, hogy órákig kellett a hidegben segítségre várnia. “Néhány autóban elfogyott a benzin. Lassan kezdünk aggódni” – mondta Sara Ramos a spanyol televíziónak, aki férjével és két kisgyerekével autóstul rekedt a hóban. A család a járművében töltötte az éjszakát, utoljára szombat délben ettek valamit.

A közlekedési hatóság azt javasolta az érintetteknek, járassák a motorokat, hogy melegen tartsák magukat. A spanyol meteorológiai szolgálat vasárnap erős széllel kísért újabb havazásra és esőzésre figyelmeztetett, és 37 tartományban riasztást adott ki várható heves havazás, erős szél és záporok miatt. (MTI)

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 4

(MTI/EPA/UME)

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 5

Segovia, 2018. január 7.
Vastag hóval borított autó a közép-spanyolországi Segoviában 2018. január 7-én. (MTI/EPA/Pablo Martin)

Drámai fotók: megbénult Spanyolország a hó miatt 6

(MTI/EPA/UME)