A Forties Piepeline System névre keresztelt vezetéket egy hajszálrepedés miatt kellett lezárni, amely a kőolaj drágulását eredményezte Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is – hozta nyilvánosságra a Bloomberg.

A londoni Brent olaj árfolyama pillanatok alatt 67 centtel növekedett, 65,36 dollár/hordóra ugrott kedden, miután hétfőn 1,29 dollárral emelkedett. Ennek eredménye, hogy a Brent hordónként majdnem hétdolláros plusszal forog az észak-amerikai WTI-hez képest.

“A balesetek kezelésével foglalkozó részlegünk a Forties vezeték ellenőrzött lezárása mellett döntött” – írta közleményében a vezetéket üzemeltető Ineos. A hiba elhárítása két hetet vehet igénybe. A nagy drágulást azonban nem a Fortiesen repedésén elfojt olaj mennyiségi kiesése indokolja, hanem az, hogy az ezen a vezetéken érkező olaj ára fontos eleme a Brent-árfolyam meghatározásának.

Nem pusztán egy szállítási problémáról van szó, hanem arról, hogy az olajár meghatározásában fontos szerepet játszó olajforrást érinti a változás. Ezért nem a kieső mennyiség (napi 400 ezer hordó) a fő gond, hanem az, hogy ez hol történt – fejtegeti Oliver Jakob, a svájci Petromatrix GmbH tanácsadó cég elemzője. Ezt támasztja alá, hogy várakozások szerint a vevők hasonló minőségű olajat vásárolhatnak más – nyugat-afrikai, észak-amerikai, arab és orosz – forrásokból is.

A vezeték lezárása több mint 80 olajmező termelését érinti. Az Apache Corp. kénytelen volt felfüggeszteni a kitermelést a Forties közelében lévő területeken. Az európai olajfinomítók profitjának nem fog jót tenni a nyersanyag drágulása, amely végső soron az üzemanyagárakban is jelentkezhet. Nagy-Britanniában a földgáz ára is megugrott hétfőn, közel 30 százalékkal. Ilyen drágulásra tavaly október óta nem volt példa.

Forrás: Napi.hu