Utolsó állomásához érkezett hétvégén az Országos Rallye Bajnokság. A szeptemberben elmaradt Budapest Rallye helyett, pótlásként Egerbe látogatott az első osztály mezőnye.

Az abszolút bajnokság sorsa már eldőlt, hisz a legutóbbi futamon, a Mecsek Rallye-n aratott győzelmével Herczig Norbert és Bacigal Igor sorrendben harmadszor is megvédte a bajnoki koronáját, így a skodás duónak rajthoz sem kellett állnia a hevesi viadalon. A címvédő páros legnagyobb riválisa, Hadik András is kihagyta az egri futamot, mert matematikailag már senki sem vehette el tőle az év végi ezüstöt. Tehát a bajnokság két leggyorsabb párosa nem vett részt az Eger Rallye-n, így megnyílt az út a többi R5-ös kettős előtt, hogy futamgyőzelemmel búcsúztassák az idei szezont. Mondhatni szabad volt a rablás, már ami az első helyet illette, és erre a legnagyobb esélye előzetesen a Vincze-Ranga-Turán triónak volt.

Nos, Vincze Ferenc a papírformának megfelelően hozta is a kötelezőt a szélsebes hevesi pályákon és megszerezte élete első abszolút ORB-futamgyőzelmét. A szécsényi pilóta a megrendezett 15 gyorsasági szakaszból 10-en autózta a legjobb időt, s végül 12 másodperccel utasította maga mögé Turán Frigyest. Vincze az ötödik szakaszon vette át a vezetést Turántól és az első nap második felében kialakított egy akkora különbséget a fordos riválisával szemben, amit vasárnap már végig menedzselni tudott, így egy aranyéremmel ajándékozta meg navigátorát, Bazsó Attilát, aki pont az Eger Rallye második napján ünnepelte a születésnapját.

Turán Frigyes keretbe foglalta az idei évét, hisz a nyitó futamon és a szezonzáró viadalon is a dobogó középső fokára állhatott fel navigátorával, Farnadi Ágnessel. A fordos pilóta kezdett a legjobban Egerben, hisz az első három szakaszon ő volt a leggyorsabb, de a szombati 2-3. körben egyszerűen nem talált fogást Vinczén, így vasárnap meg kellett elégednie két újabb etapsikerrel és az utolsó gyorsasági szakasz győzelméért járó extra pontokkal.

A harmadik helyen Ranga Péter és Szőke Tamás végzett a Skoda Fabia R5-tel. A pécsi versenyző élete első Eger Rallye-ját teljesítette pilótaként és gyakorlatilag a hétvégén bebetonozta magát a dobogó legalsó fokára.

Születésnapi futamgyőzelem Egerben 2A negyedik helyért hatalmas csata zajlott Ifj. Kiss László és Kazár Miklós között. A miskolci háziverseny végül a fiatalabb pilóta sikerével zárult, igaz, ehhez az is kellett, hogy a vasárnapi második körben Kazár Fordjában meghibásodjon a benzinnyomást szabályzó szelep, így a korábbi bajnoknak be kellett érnie az ötödik hellyel. Kiss Laci eddig is ott toporgott a közvetlen élmezőny nyomában, de a mostani negyedik pozícióval pályafutása legjobb eredményét produkálta az ORB-ben.

A 3-as kategóriában Matics Mihály és Zejda Viktória futamgyőzelemmel ünnepelte az idén visszahódított bajnoki címet, míg az ORC-ben a kissé foghíjas mezőnyben Gyarmati Ariel és Kocsis György örülhetett az első helynek.

A benevezett 63 párosból végül 36 teljesítette a szezonzáró Eger Rallye-t.

A bajnoki ponttábla nem változott az utolsó futamot követően, Herczig Norbert mögött Hadik András és Vincze Ferenc végzett a második, harmadik helyen, míg mögöttük Ranga Péter a negyedik, míg Turán Frigyes az ötödik pozícióban.

A 2017-es Eger Rallye végeredménye:

1. Vincze Ferenc – Bazsó Attila
#1 Skoda Fabia R5
1:05:44.6
2. Turán Frigyes – Farnadi Ágnes
#3 Ford Fiesta R5
1:05:58.5
3. Ranga Péter – Szőke Tamás
#2 Skoda Fabia R5
1:06:22.7
4. ifj. Kiss László – Kissné Varga Zsuzsanna
#7 Ford Fiesta R5 Evo
1:06:58.6
5. Kazár Miklós – Ferencz Ramón
#4 Ford Fiesta R5
1:07:04.5
6. ifj. Ranga László – Tóth Imre
#5 Skoda Fabia R5
1:07:27.0
7. Bodolai László – Popovics László
#8 Ford Fiesta R5
1:07:56.0
8. Trencsényi József – Verba Gábor
#6 Skoda Fabia R5
1:08:47.0
9. Ollé Sándor – Tóth Zsolt
#10 Skoda Fabia R5
1:08:48.1
10. Lovász Pál – Kürti Tamás
#9 Hyundai I20 R5
1:08:50.5

 

Az Eger Rallye végeredménye az alábbi linkre kattintva érhető el