Tegye fel a kezét, akinek hányta már össze gyerek az autóját. És aki érezte már úgy, hogy mindjárt elalszik a volán mögött? Többek között ezekre a problémákra jelenthet az oxfordi egyetem kutatói szerint megoldást egy sor illatkombináció.

Az ezer jelentkező bevonásával tesztelt anyagok meglehetősen bizarr elegyei egyébként egészen hétköznapi illatoknak. A levendula, a citrom és az égett gumi szaga például együtt hatásosan nyugtatja az embert, így talán kisebb hajlandóságot érzünk arra, hogy letépjük a fejét annak a vadbaromnak, aki nem igaz már, hogy minek kap jogosítvány az agyatlan tulok… szóval érted.

Amikor gyömbért és borsmentát vegyítettek, csökkentek a mozgás előidézte rosszullét tünetei – a magunk részéről hajlandóak volnánk akár az egész csomagtartót beültetni gyömbérrel és borsmentával, ha soha többé nem kell hányást kipucolni az üléskárpitból…

Idegnyugtató hatást regisztráltak a tűlevelek és a frissen nyírt fű illatának keverékénél, amikor pedig grapefruit-illatot kevertek fahéjjal, javult a koncentrációs képesség, és frissebbek lettek az emberek. A stresszoldásra egyébként a bergamottnarancs és a majoránna elegye is remeknek bizonyult: keverj be magadnak egy adagot, mielőtt reggel munkába indulsz, és bár ugyanúgy el fogsz késni, mint máskor, legalább derűs mosollyal az arcodon teszed ezt, és ez nem mindegy.