Az Insurance Co-op és a Thatcham Research lekutatták, milyen használt autót vegyen, aki biztonságban szeretné tudni családját. Az ötcsillagos NCAP törésteszt volt az alap, de amint látni fogjuk, ezen túl egy csomó szempontot figyelembe vettek, beleértve a biztonsághoz amúgy nem szorosan kötődő, de értelmi képességeire kicsit is büszke személy számára mindenképpen fontos károsanyag-kibocsátást (maximum 120 g/km), valamint a vételárat, ami a mi számunkra nehezen értelmezhető, hiszen a Brit-szigeteken alighanem más büdzséből gazdálkodnak, más évjáratból választanak használt autót az átlagos vevők.

Mindenesetre, ha a biztonság a legfontosabb szempont, célszerű nem tizenéves vasat venünk, még akkor sem, ha rozsdamentes és ketyeg, mint egy svájci óra: a passzív törésbiztonság, de főleg az aktív balesetelkerülés színvonala évről évre nő, így minél fiatalabb a kinézett járgány, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy kritikus helyzetben kisegít bennünket a bajból.

A listán szereplő tíz legbiztonságosabb családi autó, emelkedő sorrendben:

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 1

10. Volvo V40
Jó kis lista lesz ez, ha a 2012-es NCAP-rekorder, a 98 százalékos töréstesztjével történelmet író kompakt Volvo az utolsó helyre szorul, pedig még a gyalogosokat is légzsákkal védi.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 2

9. Peugeot 308
Az Év Autójának kikiáltott kompakt Peugeot 2013-ban különösen magas NCAP pontszámot (81%) ért el vezetőtámogató rendszereivel. Sajátos, mélyen ülő műszerfala kiváló körkörös kilátást tesz lehetővé, márpedig a veszély elkerülésének az első feltétele, hogy eleve észleljük azt. Tavaly a negyedik helyen végzett, idén a kilencedik.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 3

8. Nissan Qashqai
Az Insurance Co-op és a Thatcham Research tavaly adta át először a Legbiztonságosabb használt autó díjakat. Akkor a harmadik lett a Nissan crossovere, ám idén már csak a nyolcadik – ennyivel javult egyetlen év alatt a mezőny.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 4

7. Volkswagen Golf
A megújult Golf tavaly még nem fért bele a kívánt ársávba, most viszont már elég olcsó ahhoz, hogy büszkén villoghasson vezetőtámogató elektronikai rendszereivel.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 5

6. Volkswagen Touran
Mi történik, ha egy kompakt egyterűhöz városi autonóm vészfékrendszer rendelhető? Előkelő hatodik helyezés, az történik.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 6

5. BMW 2 Active Tourer
Praktikus családi autó, apának is jó, mert Bömös. A 2014-ben piacra dobott modellben minden megvan, ami a biztonságos pereputty-szállításhoz kell, immár beleértve a megfizethető használtpiaci árakat is.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 7

4. Volkswagen Golf Sportsvan
Miben tud többet a felfújt ferdehátú a normál ferdehátúnál? Hát hogy praktikusabb, és ez elég is ahhoz, hogy tesója elé kerüljön a listán.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 8

3. Toyota Auris
És akkor jöjjenek a dobogósok! Hibridként különösen takarékos, és 80 százalék fölötti eredménnyel teljesített a gyermekbiztonsági vizsgálatokon.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 9

2. Mazda3
Remek EuroNCAP eredmények csapnivaló keresettséggel párosítva: ez az olcsó, de jó használt családi autó kulcsa.

Ezek a legbiztonságosabb használt családi autók 10

1. Volvo V40 + biztonsági csomag
Ennyit tesz egy pipa: aki annak idején megrendelte a biztonsági csomagot, az most a legbiztonságosabb családi autóként hirdetheti kocsiját. A (Intellisafe Pro) csomag tartalma és ára országonként és évjáratonként változik. Magyarországon jelenleg 692 ezer forintba kerül, és van benne holttérfigyelő, sávváltásra segítő, hátsó keresztirányú forgalmat ellenőrző rendszer, kapunk hozzá adaptív tempomatot akadályfelismeréssel, valamint kerékpáros- és gyalogosészleléssel, önvezérelt vészfékezéssel, illetve tartalmazza még a sávelhagyásra és elalvásra figyelmeztető rendszert.