Kalifornia állam kibővítette az engedélyét az Apple autonóm járművek közutakon való tesztelésére. A tesztekben 3+3 Lexus RX 450h gépkocsi és hat sofőr vesz részt. A közúti tesztek kiterjesztése miatt szükség volt a tesztflotta bővítésére. Nem az Apple az első cég, amely a közúti tesztekhez hibrid Lexus RX-eket használ – hosszú évek óta ez a típus alkotja az autonóm vezetési technológiák területén széleskörű kutatásokat folytató Google tesztjármű-flottájának gerincét is.

Luxusterepjáróval bővíti autonóm tesztflottáját az Apple 1

A Google tesztautói kezdetben Toyota Priusok voltak, később csatlakoztak a flottához a hibrid hajtású Lexus RX modellek. Jelenleg a Google több mint húsz Lexus RX 450h-t használ.

Nem véletlenül preferálják a hibrideket a cégek: John Hanson, a Toyota Research Institute szakértője szerint a hagyományos meghajtású autók nem képesek biztosítani az önvezető járművek meglehetősen komplex szenzor- és számítógépes rendszerének működtetéséhez szükséges kellő mennyiségű elektromos energiát, míg a hibridek és elektromos autók esetében ez nem jelent problémát. Az sem mellékes, tesszük hozzá, hogy egy elektromos hajtáslánc vezérlése sokkal egyszerűbb feladat, mint egy belső égésű motorból és sebességváltóból álló, összetettebb hajtási módozat optimalizált működtetése.

Luxusterepjáróval bővíti autonóm tesztflottáját az Apple 2