Már nem a Ford Fiesta Európa legnépszerűbb autója: miután márciusban félrelökte a Golfot a trónról, az uralkodó visszatért, és áprilisban már ismét belőle adták el a legtöbbet Európában – szám szerint 35 085 darabot.

Az egész kontinensre vetítve 1,22 millió darab személygépkocsi talált gazdára áprilisban, 7,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ennél is nagyobb jelentőségű, hogy immár nem a dízelek uralják a piacot: részesedésük a tavalyi 50 százalékról 46 százalékra esett vissza; 15 százalékkal kevesebb dízel autót adtak el, mint 2016 áprilisában.

Spanyolország volt az egyetlen az öt nagy piac (Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Németország és Spanyolország) közül, ahol nem esett a forgalom – bár a 0,8 százalékos növekedés nem segítette ki a piacot. Olaszországban ezzel szemben 24,2, Angliában 19,8 százalékot estek vissza az eladások, a német piac 8, a francia 6,2 százalékkal csökkent.

A SUV-okat nem lehet megingatni, 7,2 százalékkal nőttek, ám a többi szegmens zsugorodott – a kompaktok 11,9 százalékkal, a városi kisautók 9, a lassan veszélyeztetett fajjá váló buszlimuzinok 21,3 százalékkal zuhantak.

Forrás: JATO Dynamics