Úgy tűnik, hogy Hadik András győzni jár az Ózd Rallye-ra, hisz tavaly a Fordos pilóta nyerte a hét év után visszatérő futamot és idén is őt szólították fel elsőként a céldobogóra. Ami azonban egészen biztos, hogy a mostani győzelme nagyobb az értékkel bír, mint az előző, hisz ezúttal ott volt a mezőnyben a bajnoki címvédő, Herczig Norbert is. Sőt! Nem csak, hogy ott volt, de mindent meg is tett az első helyért, de ez alkalommal egyszerűen nem találta a fogást Hadikon.

Az immáron háromszoros futamgyőztes, szinte lekopírozta Herczig miskolci taktikáját, hisz a 4. gyorsot követően vette át a vezetést, kiépített 10-15 másodperc előnyt Vincze Ferenccel és a háromszoros bajnokkal szemben és ezt a különbséget menedzselte egészen a futam végéig. A miskolci pilóta így hat szakaszgyőzelemmel a tarsolyában, 13.8 másodperccel diadalmaskodott a címvédővel szemben, úgy, hogy még az utolsó szakaszért járó extra pontokat is bezsebelte.

Herczig Norbert végzett tehát a második helyen, úgy hogy Vincze az utolsó ceredi szakaszon defektet kapott és a másodikról egészen az ötödik pozícióig csúszott vissza az összetettben. A címvédő Ózdon is szerzett négy szakaszgyőzelmet, de sportszerűen elismerte, hogy ezúttal ketten is gyorsabbak voltak nála és ahogy a céldobogón megjegyezte, nincs az sehol sem megírva, hogy minden versenyt nekik kell megnyerniük, igaz, a mostani ózdi ezüst extra motivációt jelent számukra a szombathelyi murva futam előtt.

3_HerczigVelenczei Ádám nem csak a saját maga, hanem a Hyundai i20 R5 első dobogós helyezését szerezte meg a bajnokság második futamán. A szécsényi pilóta a 4. helyért vívott hatalmas csatát Ranga Péterrel és Turán Frigyessel. Rangáék Škodájában a 10. szakaszon a turbó felmondta a szolgálatot, a 25 éves versenyző pedig innentől csak arra koncentrált, hogy Turánt maga mögött tartsa. Ez sikerült is és Vincze balszerencsés defektjének köszönhetően még a dobogó legalsó fokára is felállhatott a futam végén.

Turán Frigyes nem tudta megismételni a miskolci teljesítményét, Ózdon és Salgótarján környékén nem tudott beleszólni a dobogós helyezésekért folytatott csatába. „Sok hasznos pontot gyűjtöttünk, az autó és a csapat kiválóan működött, a többiek most gyorsabbak voltak, mint mi.” Mondta a célban a Fordos pilóta, majd hozzá tette, hogy a verseny első körét követően ő hozott egy rossz döntést, amikor a csapatával rövidebb áttételű váltót tetetett fel az R5-ös Fiestára és a szombati 2.-3. körben begyűjtött hátránnyal már nem tudott mit kezdeni a második napon.

4_SAE_7917

A salgótarjáni célban egyértelműen Vincze Ferenc volt a legcsalódottabb, hisz az utolsó ceredi szakasznak 6.8 másodperc hátránnyal vágott neki Hadik Andrással szemben. „Mindent meg akartunk tenni a győzelemért, lendületben voltunk, hisz megnyertük a két előző gyorsot, jól is kezdtünk, aztán kaptunk egy jobb első defektet. Mérhetetlenül csalódott vagyok, de ilyen a rali, ez benne van, most mi voltunk balszerencsések.

Az ORC-ben, azaz a lejárt homologizációjú autók között, akár csak Miskolcon, Hevesi István bizonyult a leggyorsabbnak, úgy, hogy a kategória győzelem mellett még az abszolút nyolcadik helyet is sikerült megkaparintania az öregecske Mitsubishi Lancer EVO VI-sal. A második helyen Maricsek Miklós, míg a harmadikon Bútor Róbert ért célba az ózdi-salgótarjáni közös futamon.

4_VelenceiAkár csak az ORC-ben, úgy a 3-as kategóriában is megvan az idei első duplázó, hisz a második futamot is Matics Mihály nyerte Osváth Péter előtt, míg a harmadik helyet a hazai pályán versenyző Rafael Tamás szerezte meg egy BMW-vel.

A 2017-es Ózd Rally végeredménye:

1. Hadik András – Kertész Krisztián
#4 Ford Fiesta R5
  36:03.0
2. Herczig Norbert – Bacigál. Igor
#1 Škoda Fabia R5
  36:03.3
3. Velenczei Ádám – Szedő Csaba
#14 Hyundai i20 R5
  36:30.9
4. Turán Frigyes – Farnadi Ágnes
#2 Ford Fiesta R5
  36:35.6
5. ifj.Ranga László – Tóth Imre
#9 Skoda Fabia R5
  36:59.7
6. ifj.Kiss László – Kissné Varga Zsuzsanna
#7 Ford Fiesta R5 Evo
  37:10.6
7. Vincze Ferenc – Bazsó Attila
#3 Skoda Fabia R5
  37:18.5
8. Hevesi István – Vánsza Zsolt
#17 Mitsubishi Lancer Evo VI.
  37:33.8
9. Bodolai László – Popovics László
#8 Ford Fiesta R5
  37:34.8
10. Trencsényi József – Verba Gábor
#11 Skoda Fabia R5
  37:38.0

A részletes eredmény ide kattintva érhető el!

A bajnokságban rövid, mindössze három hetes szünet következik és a mezőny Szombathelyre utazik, ahol az Iseum Rallye-n az idei szezonban először murván mérik majd össze a tudásukat a versenyzők május 19-21.-e között.

Videós beszámolók az Ózd Rallye mindkét versenynapjáról:

Szöveg: Vörös Gergely

Fotó: Köbli Károly, Szabó-Jilek Ádám