Miután a venezuelai kormány a múlt héten lefoglalta a General Motors helyi gyártóüzemét, az autómárka úgy döntött, beszünteti a termelést a súlyos gazdasági és politikai válságban vergődő országban. 2700 embernek mondták fel a munkaszerződését, méghozzá nem személyesen, hanem szöveges üzenetben.

Minden konfliktusnak két oldala van, és egyes források szerint a General Motors már az államosítás előtt elkezdte leszerelni a gyártósorokat, miután nyersanyaghiány és anyagi megszorítások miatt már több mint egy éve egyetlen gépkocsit sem állítottak elő.

general-motors-taller

Az államosítás közvetlen oka állítólag egy bírósági döntés, amely a General Motors két helyi kereskedőjének adott igazat: ők még 2000-ben perelték be a GM helyi leányvállalatát, mivel állításuk szerint a cég irreálisan magas értékesítési darabszámokat ígért, amiket nem is sikerült betartani. A cég mintegy 35 éve van jelen az országban.

Nem a General Motors az első nyugati vállalat, amelynek kudarcba fulladtak venezuelai tevékenységei. Az elmúlt években élelmiszeripari, autóipari és vegyipari cégek egyaránt kivonultak az országból, vagy ha fenn is tartották jelenlétüket, itteni eredményeiket (súlyos veszteségeiket) nem tüntetik fel éves jelentésükben.

Szakszervezeti források szerint egyébként a General Motors túl alacsony végkielégítést fizetett az elbocsátott dolgozóknak.