Tovább folytatódik a téli időjárás hazánkban, amely nyomán többfelé nehezebb közlekedni. A rendőrség összegyűjtötte, merre nem érdemes most autózni.

Jelenleg a következő utak járhatatlanok a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt:

a 24-es számú főút Mátrafüred és Parádsasvár között (Heves)
a 2408-as számú út Pásztó felől, a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötőút (Heves)
a 2408-as közút Pásztónál (Heves)
a 1111-es számú út Esztergom Pilisszentkereszt felől nem elérhető (Pest)
a 1116-os számú út Visegrád és Pilisszentlászló között (Pest)
a 82-es számú főút Nyúl és Zirc között (Győr-Moson-Sopron)
a 2513-as számú út Mályinka és Szentlélek között (Borsod-Abaúj-Zemplén)
a 2505-ös számú út 18-29 kilométerszelvénye között Répáshutánál (Borsod-Abaúj-Zemplén)
a 25139-es számú út 14-24 kilométerszelvénye között Bánkútnál (Borsod-Abaúj-Zemplén)
a 8301-es út Bakonybélnél (Veszprém)
a 25127-es számú út Dédestapolcsány és Tardona között a 7,5 tonnát meghaladó járművek nem közlekedhetnek a 83-as számú főúton Városlőd és Bakonyjákó között (Borsod-Abaúj-Zemplén).

A rendkívüli időjárás miatt 2017. április 20-án 5 órakor az országban két település nem volt megközelíthető: Répáshuta (Borsod-Abaúj-Zemplén) és Pilisszentlélek (Pest).

Nincs áramszolgáltatás Csongrád megyében egy, Vas megyében több településen. Ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében.

Országszerte 360 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a télies időjárás miatt szerda óta – tájékoztatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője csütörtök reggel az MTI-t.

230 esetben elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott járművet kellett menteni. Emellett nagyon sok estben kidőlt, letört, villanyvezetékre zuhant fák miatt riasztották a tűzoltókat. Jelentősebb sérülésről nem tudnak – tette hozzá.
Nyolc megye mintegy 90 településén szünetel az áramszolgáltatás, ami 18 ezer fogyasztót érint, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

Éjszaka több alsórendű útszakaszról kellett kimenteni embereket: Felsőtárkány és Répáshuta között 26-an, Répáshuta és Bükkszentkereszt között 30-an ragadtak az úton. Őket, valamint a hosszabb időre áram nélkül maradtakat melegedőhelyeken helyezték el – fűzte hozzá Mukics Dániel. Emellett dialízises és más betegek, valamint kismamák egészségügyi ellátását vagy utazását kellett megszervezniük a katasztrófavédelmiseknek.

A helyettes szóvivő figyelmeztetett: mivel csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható, az érintett területeken nyári gumival felszerelt autóval inkább ne induljon el senki.

 

(nyitóképünk illusztráció)