Európa egyik legforgalmasabb városa London, ahol a közlekedési dugók szinte egész nap állandónak tűnnek a városban. A temérdek autó, motor és busz miatt már hosszú ideje progléma a rosssz levegő a brit fővárosban.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy az EU által meghatározott egész éves légszennyezettségi küszöbértékeket 2016-ban már az első héten túllépte London. Ezen felbuzdulva környezetvédők kampányoltak a dízel üzemű járművek kitiltása mellett, január végén pedig úgy határoztak, hogy a dízelek számára drágább lesz a parkolás. Ez azonban nem hozta meg a várt eredményt, ezért tovább fognak menni.

Sadiq Khan, a város polgármestere azt nyilatkozta, hogy következő lépésben az iskolák környékéről tiltaná ki, hogy ezeken a területeken egészségesebb levegőhöz jussanak a diákok. Ezzel együtt a szülőkre is hatalmas terhet rak, hiszen sokan éppen autóval viszik iskolába a gyerekeket.

A felmérések szerint nem alaptalan ez sem, mert csupán Londonban évente nagyjából 9000 ember hal meg a levegő rossz minősége miatt. Két városrészben már be is vezették az intézkedést és várhatóan egyre többen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.