Az egyik külmotor olyan, mint a másik, legalábbis kívülről: hiába fejlődik a technika, hiába nő a teljesítmény, javul a hatásfok, alapvetően mindegyik hajómotor egyformán néz ki.

Ezen szeretett volna változtatni a Honda, amikor megépítette és a tegnap megnyitott Miami hajókiállításon bemutatta a Honda Marine Concept Engine-t. A tanulmányt a cég szerint a Honda NSX szupersportkocsi ihlette, és valóban vannak hasonlóságok, a hűtést elősegítő méhsejt rostélytól kezdve a látványos szárnyakig, amik elvileg a motortest légellenállását hivatottak mérsékelni.

Járj horgászni Honda NSX-szel 1

Van valami űrlényszerű a motor burkolatában.

Más kérdés, hogy míg az NSX széles és lapos, a Marine Concept Engine pont az ellentéte: keskenyebb és magasabb a szokásosnál. A Honda szerint ez javítja a légellenállását, arról nem is beszélve, hogy jól mutat.

Cikkünk címe némileg megtévesztő, mert ezt a motort aligha békés csordogálásra, olcsó ladikok mozgatására szánták. Másfelől viszont, ha a Honda nemesebb asszociációkra vágyik, legközelebb adja meg a motor lökettérfogatát és teljesítményét, és rangjához méltón fogjuk kezelni.

A kezdeti rajzokon még jobban érvényesül a főkötős marslakó hatás.

A kezdeti rajzokon még jobban érvényesül a főkötős marslakó hatás.