Egy angol temetkezési vállalkozó – hogy meggyőződésből vagy üzleti megfontolásból, az végül is mindegy – komplett ajánlati csomagot dolgozott ki azon ügyfelei számára, akik a környezettel békében szeretnének nyugodni.

Koporsóból például kínálnak újrahasznosított fából vagy akár kartonpapírból készültet, de választhatjuk a fonott vesszőkoporsót is, ami vélhetőleg hamarabb válik eggyé a természettel, mint egy súlyos, vaskos, lakkozott fakoporsó.

Helyszínből is tudnak különlegeset kínálni: London peremterületén számos erdőt gondoznak, ahol a családok a fák között hantolhatják el szeretteiket – a temetkezési szakemberek gondosan ügyelnek arra, hogy ezzel ne bolygassák meg az erdő ökoszisztémáját, természetes növekedési folyamatait.

Minket persze itt a Vezessen leginkább a halottaskocsi érdekel, és a Leverton & Sons nem is okoz csalódás: Nissan Leafből alakíttatják át szorgalmasan gyarapodó ökoflottájuk példányait.

A projektet koordináló Brahms Electric nevű cégnél az autót meghosszabbították, de hátul így sem férne el a koporsó, így egy merész ötlettel az utasülést és a hátsó üléseket eltávolítva a vezető mellett, oldalt alakították ki a kellő méretű helyet. Az autó teljes oldalfala felnyitható, a koporsó behelyezését, illetve kiemelését motorosan kitolható padozat segíti. Még külön légzsák rendszert is beépítettek a tetőkeretbe, hogy egy esetleges ütközés esetén óvják a sérüléstől a koporsót, az elhunytat.

Bármennyire modern a szemlélet, a London környékén fél tucat irodát üzemeltető cég nem egy XXI. századi start-up vállalkozás: a családi vállalkozás gyökerei 1789-ig nyúlnak vissza.