Tojoda Akio, a Toyota és a Lexus elnöke nem csak a motorsportért rajong, hanem a jelek szerint a hajókért is – hogy ő személyesen kezdeményezte-e a sporthajó-tanulmány projektet, vagy csak neki ajánlották terveiket a dizájnerek, nem tudjuk, mindenesetre elkészült az a hajó, amelyből akár még bármi is lehet.

A Floridában leleplezett tanulmány hat-nyolc utast képes egész nap szórakoztatni, hajtásáról két darab V8-as Lexus blokk gondoskodik – az RC F és LC500 kupékban, illetve a GS F sportszedánban is alkalmazott motor teljesítményét itt visszavették 440 lóerőre, ám a vízi jármű így is minden idők legerősebb Lexusa, ha nem is a leggyorsabb: végsebessége 43 csomó, azaz 79 km/óra – vízen azért ez igen combos teljesítmény!

A Lexus Sport Yacht tanulmány persze nem csak erről szól, hanem arról is, hogy felmérje, a Lexus formavilága hogyan alkalmazható hajózási környezetben – magyarul érdemes-e egy csomó pénzért kifejleszteni egy jachtot, ami utána a márka hírnevét öregbíti, vagy úgysem ismerné fel senki benne a Lexust, netán rusnya és aránytalan, és jobb az egészet elfelejteni. Mindezt azzal a felütéssel persze, hogy a 2015 óta fejlesztett jachttanulmány egyedi és megismételhetetlen, sorozatgyártását nem tervezi a márka.

Lexus_Sport_Yacht_concept_11_D456AE44C0AFAF58AA5AC7144E0B6AA1E0E323B9

A 12,7 méter hosszú, 3,86 méter széles hajótest kézzel formázott poliuretán-epoxi-karbonszál kompozitból (magyarul szénszál-erősítésű műanyagból) készült, ahogy a Lexus LFA szupersportkocsi is. Ezzel csaknem egy tonnával tudták csökkenteni a hajó tömegét egy hasonló méretű, de üvegszál-erősítésű műanyagból készült hajóhoz képest. A hajótest víz alatti része lépcsőzetes kialakítású, ami elvileg csökkenti az ellenállást, és nagy sebességnél javítja a manőverezhetőséget.

A híd egészen autószerű: hatalmas érintőképernyőről vezérelhetők a hajózási funkciók, a kapitány ülése motorosan állítható, a kartámaszokat lehajtva egy-egy szükségülést kapunk.

A klimatizált kabinban fa, bőr és üveg teremt exkluzív hangulatot. Hat személyre teríthetünk az asztalnál (további ketten állva esznek vagy a fedélzeten beszélgetnek a kapitánnyal), a kaját jól felszerelt minikonyhában készíthetjük el.

Ma már nem csak az autók, de a hajók sem lehetnek meg fedélzeti infotainment és konnektivitás nélkül, erről 4G mobil internet, wifi, Mark Levinson audiorendszer gondoskodik.

Lexus_Sport_Yacht_concept_12_C0C6BD82A617DB6BD3EDF8AE3D2D89A2FDB2848B-001