Donald Trump az USA újdonsült elnöke hamar nekilátott beváltani ígéretét, így sorra veszi fel a kapcsolatot az Amerikában meghatározó szerepet betöltő autógyárakkal. Legutóbb a Toyota került sorra, a tőle szokott módon Twitter üzenetben fejezte ki csalódását, hogy az amerikai piacra szánt Corolla gyártására a mexikói Bajában létesítene új üzemet a japán gyártó. Mindezt ráadásul keményen meg is adóztatná.

Természetesen a Toyota mellett kiállít a japán kormány, akiknek szóvivője kifejtette, hogy a Toyota jó vállalati polgára az Egyesült Államoknak, továbbá már hatvan éve rendkívül sikeres része a helyi piacnak. A Toyota az importadók ellenére tervezi, hogy bővíti a mexikói termelést.

A japán gyártó palettájának mindössze 5%-a származik Mexikóból, ezek azonban olyan fontos modellek, mint a Corolla vagy a szintén népszerű platós Tacoma. Ezzel szemben a Nissan modellek körülbelül 30%-a származik a határon túlról. A Hondát ez a veszély nem fenyegeti, hiszen teljes mértékben a helyben gyártott autókból látja el az USA-t.