Sokan kárhoztatják a Toyotát, hogy az utóbbi időben kissé lemaradt a modern hajtás-rendszerek fejlesztésében, miközben hibridjeivel igazi úttörő volt korábban. Most úgy tűnik a Toyota is jobban ráfekszik a tisztán elektromos hajtású járművek fejlesztésére.

Új dedikáltan az elektromos autók fejlesztésével foglalkozó vállalatot hozott létre házon belül a Toyota. Vélhetően azért, hogy jelezze a feladat fontosságát, a cég élére a Toyota világszintű elnöke, Akio Toyoda áll, aki 2009 óta vezeti a világ legnagyobb autógyártó vállalatát. Közvetlenül neki jelentenek a cég vezetői, ő irányítja majd a részleg működését,” így a lehető leggyorsabban születhetnek meg a fontos döntések”.

Nemcsak a főnök segíti majd a munkát, de a legújabb Prius főmérnökét is a villanyautó-fejlesztések feladatával bízta meg, Koji Toyoshimát nevezték ki a részleg mérnökcsapatának vezetőjévé.

Ugyanakkor a Toyota továbbra sem követi egyértelműen a többieket. Közleményük szerint ma az akkumulátoros villanyautók a rövid távú városi közlekedéshez ideálisak, korlátozott hatótávolságuk és hosszadalmas feltöltésük miatt, a japán gyár inkább az üzemanyagcellás villanyautókat tartja a jövő járműveinek. Ezért a Mirai után hamarosan érkeznek a Toyota hidrogén üzemanyagcellás buszai és teherautói is. Ám, hogy versenyben legyen a többi gyárral, a következő években több olyan akkumulátoros villanyautót ígérnek, amelyek 15 százalékkal nagyobb hatótávolságot és akkumulátor-élettartamot kínálnak majd.