fekvo_kep_szoveghez

A 2015 júliusa óta elérhető ingyenes szolgáltatás a jóhiszeműen tévesztő fuvarozókat védi: azonnal e-mail értesítést küld a regisztráció során megadott e-mail-címre, ha a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználatot állapít meg vagy vélelmez.

Ha a fuvarozó jogosulatlanul használt egy díjköteles útszakaszt, ez a szolgáltatás nem változtatja meg a bírságolás rendjét. Hozzájárul azonban ahhoz, hogy ugyanazért a hibáért ne kelljen több bírságot is kifizetnie.

kamion

A szolgáltatás a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználók számára elérhető, akár viszonylati jegy váltásával, akár fedélzeti eszköz segítségével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. A szolgáltatás alapbeállításként inaktív, azt a felhasználónak kell aktiválnia a HU-GO-profiljában.

A riasztás figyelmeztethet többek között hibásan megadott felségjelre/rendszámra, esetleg arra, hogy OBU használata esetén az észleléstől számított 30 percen belül nem érkeztek be adatok a NÚSZ rendszerébe az úthasználati jogosultságról.

_Y9K8961

A jogosultság megállapítása mindig a gépjármű forgalmi rendszáma alapján, szinte valós időben történik. Jogosulatlan úthasználat esetén az adatok zárt rendszerben átadásra kerülnek a bírságot kiszabó hatóság, a rendőrség részére.

A jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem a rendőrségnek nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ. Annak összegét a jármű kategóriája és a szabályszegés mértéke befolyásolja. Elérheti a 165.000 forintot is.

LMA_4268 - obu

Ezt azonban elkerülhetjük, ha mindig figyelünk arra, hogy helyesen és pontos beállításokkal használjuk fedélzeti eszközünket. Ha mégis tévesztünk, a riasztás funkció segít elkerülni a sorozatos bírságokat, csak aktiválni kell a szolgáltatást a HU-GO-profilunkban!

Bővebb információ a témában ITT olvasható.