Mocskosak és nehezek, aggódhatunk, hogy összekarcolják a felnit, a karosszériát, azok pedig, akik felhelyezik őket, gyakran sűrű forgalomban, veszélyes környezetben, de mindenképpen bokamagasságban kucorogva, nagy erőket kifejtve dolgoznak velük – a kerékbilincs világszerte elterjedt, hatékony büntetési módozat, de nem egy probléma akad vele.

Kerékbilincs helyett jöhet a szélvédőbilincs 1

Így helyezik fel a Barnacle-t, egy tappancs, a másik, és máris aktiválható a rendszer.

Egy New York-i feltaláló szerint sokkal egyszerűbb volna, ha máshogy akadályoznánk meg az autós távozását: a kilátás teljes elzárásával. Nem véletlenül nevezte el a különböző felületekre rátapadó, élősködő életmódot folytató tengeri makkról találmányát: a Barnacle tároláshoz félbe hajtható, amikor pedig eljön a bevetés ideje, felfedi hatalmas tapadókorongjait. Ezek ipari cuccok, kompresszor állítja elő alattuk a vákuumot, és több mázsát is képesek megtartani.

A Barnacle illetéktelen leszerelését kettős védelem akadályozza meg: egyrészt mozgásérzékelő riasztót építettek bele, így aki fejét a lehúzott oldalablakon kidugva próbálna meg elhajtani, az egész utca figyelmét magára vonja. Másrészt a tappancsokat számzár védi, a vákuum csak a kód ismeretében oldható fel.

Könnyedén szállítható,  bár használat után már nem lesz ilyen szép tiszta.

Könnyedén szállítható, bár használat után már nem lesz ilyen szép tiszta.

A számkód egyben azt is jelenti, hogy levételükhöz elég, ha a bírság megfizetését követően az autós nak SMS-ben elküldik a megfelelő kombinációt. A leszerelt szélvédőbilincset aztán határidőre le kell adnia a központban – ha nem teszi, újabb bírságot szabadít magára.

A Barnacle nagy előnye, hogy az autó vontatható marad, szemben a kerékbilincsekkel. Hátránya, hogy sérült szélvédőre, piszkos üvegre, hólepte, sáros felületre aligha szerelhető fel könnyedén.

barnacle-windshield-blocker-3