Egy másik olvasó múlt héten egy másik helyszínen, a belvárosi Munkácsy utcában is látott bírságoló városrendészeket, akik a Kápolna utcából szintén szabálytalanul balra lekanyarodó autósokat állították meg. Van erre jogkörük? – hívták fel mindketten a helyi lapot. (Fotó: Baon.hu)

“Igen, méghozzá elég régóta, csak eddig eltekintettünk a szankcionálástól, körülbelül egy hónapja lépünk fel szigorúbban. A közterület-felügyelők, azaz városrendészek közigazgatási bírságot szabhatnak ki, ha a gépjárművezető megszegi a behajtási tilalmat vagy a kanyarodási szabályokat” – nyilatkozta a lapnak Csíkos Imre, a Városrendészet vezetője.

A közigazgatási bírság fix összegű (mintha traffipax “buktatná le” a sofőrt). Kanyarodási szabályszegés esetén minden esetben 50 ezer forint, a behajtási tilalom áthágásakor pedig 30 ezer forint. A városrendészeknek nincs mérlegelési jogkörük, és nem gyakorolhatnak méltányosságot sem.

“Nem állnak lesben a kollégáim, nem bújnak el, kimennek egy-egy helyszínre, ott legfeljebb fél órát-egy órát töltenek el, ha valaki ezalatt megszegi a szabályt, akkor bírságolnak” – mondta a Városrendészet vezetője. Tapasztalatai szerint a sofőrök kilencven százaléka elismeri, hogy hibázott, csak a 30 ezer és 50 ezer forintos összeget sokallják. Ez az összeg Csíkos szerint is aránytalanul magas, de a jogszabály ennyit határozott meg számukra.