A Mercedes-Benz ezért megépíti második gyárát Kecskeméten, amely első- és hátsókerék-hajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz – jelentette be ma a német konszern.

“A következő években 1 milliárd euró értékű beruházást tervezünk a kecskeméti telephelyen. A beruházás eredményeként csúcstechnológiával rendelkező, az ipar 4.0 szellemiségében épült, hatékony gyártási egység – úgynevezett Flex-Werk – létesül, ahol a rugalmas termelési rendszerben különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulnak majd le a szalagról. Ezzel termelési kapacitásaink megnőnek, és mindemellett a piaci igényekre is a szükséges rugalmassággal és gyorsan tudunk reagálni. Vállalatunk ezáltal tovább növeli versenyképességét”– nyilatkozta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja.

A kecskeméti második gyár karosszéria-, felületkezelő és összeszerelő üzemből, és egy ipari parkból áll majd.  Olyan gyár épül, amelynek termelési folyamatai egyszerűen változtathatóak. Az előkészületek még az idei év folyamán megkezdődnek, a termelés beindítása pedig az évtized végére várható. 150 ezer autót gyárthatnak majd itt, amivel közel megduplázódna a kecskeméti üzem jelenlegi kibocsátása. Ám mivel időközben a jelenlegi gyárat is új üzemmel bővítik, így még nagyobb lesz a kapacitás. Az új üzem lesz a legnagyobb zöldmezős beruházás eddig Magyarországon.

A beruházásnak köszönhetően 2500 új munkahely jön létre. Az új gyár telephelyéről való végleges döntés és a projekt kivitelezése még bizonyos keretfeltételek teljes megvalósulásához kötött. A  beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel.

A Mercedes-Benz új gyárat épít Kecskeméten: (balról jobbra) Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja a szándéknyilatkozat aláírása után

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja az új gyárról szóló szándéknyilatkozat aláírása után

A Mercedes-Benz termékpalettája jelenleg 32 modellből áll, ami a közeljövőben 40 modellre bővül. A tervek között szerepel továbbá minden Mercedes-Benz személygépkocsi gyártósorának fokozatos alkalmassá tétele az alternatív, elektromos hajtású modellek gyártására.

A Mercedes-Benz Kecskeméten 2012 óta gyárt elsőkerék-hajtású kompakt autókat az egész világ számára. 2016 februárjában pedig legördült az 500 000. autó is a gyártósorról. A Mercedes-Benz 2016. április végén jelentette be, hogy több mint 580 millió eurót fordít meglévő kompaktautó-gyárában technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére. A kecskeméti telephely gyártósorairól fognak legördülni az új generációs Mercedes-Benz kompakt autók is.

2015-ben a kecskeméti gyár több mint 180 000 kompakt autót gyártott. Az első Magyarországon is gyártott termék 2012-től a B-osztály volt, míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti üzem. Utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ részére. 2016-tól készülnek a modellek megújult változatai.