A Horvát Autóklub (HAK) és a horvát belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint az előttünk álló, 07.29-31-re eső hétvége az egész turistaszezon legforgalmasabb hétvégéi közé fog tartozni. Az erős forgalom miatt pénteken és vasárnap délután, valamint szombaton egész nap torlódásokra és kialakuló dugókra számítanak a szakértők a közutakon, határátkelőkön, kompállomásokon és kikötőkben, valamint a fontos turistacélpontoknak számító tengerparti városok környékén.

Pénteken a kora délutáni óráktól számítva erős forgalomra kell számítani minden tenger felé tartó útvonalon, valamint az A3 autópályán keleti irányban.

Szombaton már a kora reggeli óráktól torlódásokra számíthatnak a közlekedők az A4 Letenye (Goričan)–Zágráb-autópálya-szakaszon, az A3 zágrábi elkerülő szakaszán és a tenger felé tartó A1 Zágráb–Split–Ploče, illetve A6 Zágráb–Rijeka autópályákon. A Sveta Helena (A4) és a Lučko (A1) fizetőkapuknál a tenger irányába 5 és 17 óra között kell dugóra számítani.

A tenger felől a szárazföld belseje felé tartók 10 és 18 óra között számíthatnak dugókra az autópályákon, a Sveta Helena (A4) és a Lučko (A1) fizetőkapuknál továbbá az Isztriai-ipszilonnál.

A Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska kompállomásoknál, illetve a zadari és spliti kikötőkben várható hosszabb várakozás. A nyári menetrend szerint közlekedő kompokat szükség esetén továbbiakkal egészítik ki.

Dugókra kell számítani a Magyarországra hazautazóknak is.

Az ellenkező irányú forgalom várhatóan szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között a tenger felől minden útvonalon sűrű lesz, főleg a Lučko (A1) fizetőkapuknál továbbá az Isztriai-ipszilonnál, a Krk-szigeti hídnál és az A4-en Zágráb–Letenye (Goričan) irányában. A Lučko (A1) fizetőkapu helyett javasolják ezeken a napokon a Demerje fizetőkapu használatát.

A HAK csak abban az esetben javasolja az utazást, amennyiben ez elkerülhetetlen. Ha mégis szükséges, akkor a péntek reggeli vagy a szombat esti indulást, továbbá az esetlegesen kialakuló, akár 50 km-t is elérő dugókra való szokásos felkészülést (üzemanyag, víz, étel és türelem) tanácsolja.

Forrás: Konzuliszolgálat.hu