Számos bejelentés érkezett a fővárosi katasztrófavédelemhez a kora délután lecsapott felhőszakadás után, családi és társasházak pincéjében, garázsában álló esővíz eltávolításához, aluljáró alatt rekedt gépkocsi mentéséhez, leszakadt villanyvezetékek, veszélyesen megdőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat – közölte a hatóság szombaton.

Tájékoztatásuk szerint főként a XVIII. és XIX. kerületben, illetve a szomszédos Vecsésen, továbbá a budai oldalon a XI. és a XII. kerületben okozott gondot a csapadék és a vele járó szél. A XIX. kerületi Ady Endre út elején az ott közlekedő villamosok betápláló vezetéke szakadt le ötven méter hosszan

A vecsési Achim András utcában teljesen elmerült a vízben egy gépkocsi az aluljárónál. A képeken is látható Audi Q7-est megtöltötte a víz, ami az álmoskönyv szerint nem sok jót jelent a további pályafutása tekintetében. A kocsiban a tűzoltók kiérkezésére már nem tartózkodott senki, a szakembereknek így már csak azt kellett kimenteniük.

Galéria az autó mentéséről:

A vízkárról:

A víz nem bánik kesztyűs kézzel az autókkal.  Tengelymagasságig érő vízben szinte biztosan megússza a kocsi az átkelést. Ha már az ajtótömítésig felér a víz, akkor, bár mi szárazon maradunk odabent, a kormányművet, féltengelycsuklókat megmostuk, ezeket illik átnézni, újrazsírozni, amit lehet.

Ha még magasabbra emelkedik a víz, illetve még mélyebbre gázolunk bele, drukkolhatunk a generátor, az önindító épségéért, meg persze azért, hogy ne szívjon vizet a motor. A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, a dugattyú sem tudja összenyomni – leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar, ha nem kiszakítja a blokk oldalát.

További tippek és trükkök a Vezess vízkárokkal foglalkozó cikkében. ITT

Videó az Üllői út külső részéről az eső után