A csökkentett díjak és kedvezmények 2019. december 31-ig lesznek elérhetők, ezzel is biztosítva a jelenlegi hatékony verseny fennmaradását a hosszú távú parkolás piacán. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozás által meghatározott és alkalmazott behajtási és várakozási díjak, illetve feltételek alkalmasak-e a parkolási és az ahhoz kapcsolódó transzferszolgáltatást nyújtó vállalkozások kizárására az érintett piacról a repülőtér környezetében.

Az így csökkentett díjak és kedvezmények 2019. december 31-ig változatlan formában válnak elérhetővé, de az átlagautósok számára nem lesz érezhető díjcsökkenés. A GVH mostani határozatának a reptér környékén parkolókat üzemeltető vállalkozások örülhetnek igazán.

A GVH a Budapest Airport Zrt. vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a vállalkozás

  • csökkentse az egy napon belül harmadik alkalommal, valamint az aznapi további behajtásokat követően az első öt percre felszámolt díjat Terminál és Prémium parkolóiban: a Terminál parkoló esetében 300, a Prémium parkoló esetében 400 forintra;
  • részesítse kedvezményben a Bónuszkártyával rendelkezőket, ami a vállalás értelmében a Terminál parkoló használatakor 15%-os, a Prémium parkolónál 20%-os mértékű kedvezményt jelent majd, így a Terminál parkoló Bónuszkártyával 50 000 forint befizetésével 60 000 forint, a Prémium parkoló Bónuszkártyával pedig 25 000 forint befizetésével 28 750 forint áll a felhasználó rendelkezésére;
  • növelje 325 000 forintra a Bónuszkártyára feltölthető összeg felső határát;
  • tegye lehetővé, hogy az érkezési szinten található buszparkoló 15 km-es körzetében ténylegesen parkolót üzemeltető vállalkozások parkolóhelyet béreljenek, alkalmanként 2 órás időkorláttal, korlátlan számú napi behajtási lehetőséggel. A havidíj férőhelyenként, három parkolókártya igénylésével a Terminál parkoló esetében 150 000 forint + áfa, a Prémium parkoló esetében 225 000 forint + áfa, kombinált használatnál pedig 300 000 forint + áfa lesz.

A reptéri parkolási anomáliákról legutóbb itt írtunk.