A rendőrség vasárnapi közlése szerint a 27 éves színész vasárnapi halálát az okozta, hogy a kocsifelhajtóról legurult terepjárója a kerítéshez nyomta őt Los Angeles-i otthonában. A halottkém szerint Yelchin halála fulladás miatt következett be, a toxikológiai tesztek eredményeire azonban még legalább hat hetet kell várni.

A Fiat Chrysler áprilisban több mint 1,1 millió autóját és terepjáróját hívta vissza világszerte az elektronikus sebességváltó rendszer visszajelzései miatt, amelyeket a használók gyakran félreértenek. Ez a probléma eddig 41 sérülést, 212 balesetet és 308 esetben anyagi kárt okozott.

A kereskedőknek kiküldött májusi levelében a Fiat Chrysler azt írta, hogy legkésőbb júliusig vagy augusztusig elvégzi a szükséges szoftverfrissítéseket.

A vállalat ezt megelőzően azt ígérte az autótulajdonosoknak, hogy az utolsó negyedévre megpróbálja orvosolni a problémát, addig is arra kérte őket, hogy mindig bizonyosodjanak meg róla, hogy tényleg parkolóállásban hagyták-e a járművet, az elektronikus sebességváltó rendszer ugyanis megtévesztő lehet.

A Fiat Chrysler szóvivője, Eric Mayne szerint a cég “alapos vizsgálatot” indít Yelchin balesetének ügyében. Mint fogalmazott: “Korai lenne még spekulációkba bocsátkozni az okokat illetően.”

A Los Angeles-i rendőrség szóvivője szerint a nyomozóik tisztában vannak azzal, hogy az autókat visszahívták, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a visszahívás oka közrejátszhatott-e a halálesetben. Amennyiben igen, akkor az orosz származású Yelchin lenne a “hibás” Jeepek első halálos áldozata.

Egy 2014-es amerikai tanulmány szerint 2008 és 2011 között évente csaknem száz ember vesztette életét és kétezer szenvedett valamilyen sérülést elguruló autók miatt.