További intézkedésig minden nap 6 órától 22 óráig érvényes a fekete matricás autók közlekedésének tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap hajnalban az MTI-vel.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

Kikre nem vonatkozik?

A szabályt megszegők 100 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak, de a rendelet sok-sok kivételnek is helyt ad. Így esetlegesen piros, fekete besorolásuk ellenére is közlekedhetnek a helyi, helyközi és távolsági közlekedési járművek, a taxik, a megkülönböztető hang- és fényjelzéssel felszerelt járművek, a DT rendszámos diplomáciai és konzuli autók, a betegszállító járművek.

Végezhetik munkájukat a kommunális feladatot végző vállalatok, így a szemétszállítók, az úttisztítók, hótolók, a villamos- és gázenergia-ellátók is autózhatnak, de a pénzszállítók is mehetnek, sőt a honvédség, a rendvédelmi szervek, a közterület-felügyelet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az MTVA és az MTI autóira sem vonatkozik a korlátozás.

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket – olvasható a vasárnap kiadott közleményben.

Tudatták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű.

Hétfőn a hajnali órákban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége. A délutáni órákban viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani – áll a közleményben.

Szmogriadó: forgalomkorlátozás Budapesten 2 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte: hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

A BKK az alábbi járatokat sűríti:

  •     az M2-es, az M3-as és az M4-es metrót,
  •     az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamost,
  •     a 70-es, a 74-es, a 76-os a 78-as trolibuszt, továbbá
  •     az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbuszt.