A Német Túraautó-bajnokság a hétvégén az ausztriai Red Bull Ringen tartotta aktuális fordulóját, amelynek második, vasárnapi versenye megdöbbentően sportszerűtlen epizódot hozott.
Az Audi ügyes csapatmunkával épp megelőzött versenyzője, Timo Scheider a mercedeses Pascal Wehrleint és az előtte haladó, szintén mercis Robert Wickenst követte, amikor a rádión elhangzott a “Schieb ihn raus!”, azaz “Lökd ki!” felszólítás, amelynek Scheider a 3. kanyar bejáratánál eleget is tett, olyan “szépen” tolta meg hátulról Wickens autóját, hogy Wehrleinnal együtt csúsztak ki a kavicságyba.
Az Audi motorsportfőnöke, Wolfgang Ullrich közvetlenül a futam után cáfolta, hogy ő adta volna ki az utasítást: “Nem lehettem én, mert én nem vagyok közvetlen rádiókapcsolatban a versenyzőkkel. Én csak a csapatok vezetőivel beszélek, szóval nem én voltam.”
A 6. helyen beérő Scheidert a verseny után kizárták, majd a sportszerűtlen üzenet miatt csapatát, a Team Phoenixet is vizsgálat alá vonták. Ullrich ezután elismerte, hogy mégis ő volt a bűnös.
“Timo esete egyértelműen nem a dolgok intézésének megfelelő módja, de semmiképp sem állt szándékomban Robertet és Pascalt a kavicságyba küldeni. Sajnálom, hogy első reakciómként bekiabáltam, hogy lökd ki. A versenyek alatt nem kommunikálok a pilótákkal a rádión, nem tudtam, hogy hallja, amit mondok. Semmiképp sem utasítást adtam Timónak, a Mercedestől bocsánatot kérek a közbekotyogásért! Ez a megszólalás nem tükrözi a motorsporthoz való hozzáállásomat, egyszerűen a pillanat hevében csúszott ki a számon. Versenyző alkat vagyok, és egyszerűen dühített, ahogy elkapták Timót.”