Az idén 60 éves osztrák szobrász, Erwin Wurm hétköznapi tárgyakból hozza létre magától értetődő alkotásait, világhírűvé csak fényképen megörökített, úgynevezett “egyperces szobrai” (amelyek a Red Hot Chili Peppers alábbi videoklipjét is ihlették), valamint a legkülönfélébb módokon manipulált autói tették.

A művész legutóbb a múlt pénteken szervezett kiállítást; 90 fokban meggörbült, házfalra feltolató teherautója a karlsruhei nyári fesztivál keretében jelent meg a német-francia határ közelében fekvő városban.

Az alkotó azonban elkövetett egy hibát: a teljes természetesség érdekében rendszámmal is ellátta derékba tört autóját. Márpedig a német parkolóőrök nem cicóznak: ha rendszám van rajta, és szabálytalanul parkol, akkor úgy is megbüntetik, ha a gépkocsi nyilvánvalóan nem alkalmas a közlekedésre.

Erwin Wurm nem kommentálta a 30 eurós (9000 Ft) bírságot, de szíve mélyén alighanem örül neki: az ostoba parkolóőröknek köszönhetően most azok is megismerik művészetét, akik soha nem hallottak még róla.

Persze az sem kizárt, hogy a bírságcédula maga is része az installációnak, ami talán még zseniálisabb koncepció, mint ha valóban megbüntették a gnóm járművet.

Erwin Wurm bizarr, elgörbült és elhízott járműveiről
a galériában találsz további képeket!