A húszéves Ronald Herrera és utasa, a 17 éves Leonel Cuevas krosszmotorral közlekedtek New York város Bronx negyedében, amikor – korábban tisztázatlan körülmények között – összeütköztek egy járőrkocsival. A vezető egy héttel később belehalt sérüléseibe, a kiskorú utas pedig egy életre lebénult.

A rendőrök eredetileg azt állították, hogy a 2012 őszén történt baleset a motorosok hibájából következett be: elmondásuk szerint megkülönböztető jelzésüket használva haladtak az úton, amikor a motorkerékpár nagy sebességgel megelőzte őket, majd eléjük vágott. Ezt a verziót már annak idején is cáfolták szemtanúk vallomásai, mostanra azonban előkerült egy videofelvétel, amely homlokegyenest ellentmond a járőrkocsiban szolgálatot teljesítő rendőrnők, Sabrina Alicea és Walkiria Velez állításának.

Ronald Herrera (balra) és Leonel Cuevas a baleset után. Egy közlekedési kihágás miatt kezdték üldözni őket a rendőrök.

A felvételen egyértelműen látszik, hogy a rendőrautó hang- és fényjelzés nélkül haladt, és az ütközést megelőzően nagy sebességgel üldözte a motorkerékpárt, majd elgázolta azt. A motor a földön csúszva beleütközött egy szabálytalanul parkoló gépkocsiba; a rendőrautó egy másikba.

A New York-i rendőrség kifejezetten megtiltja munkatársainak, hogy üldözés során nekimenjenek a menekülő járműnek.

A mozgássérült fiú szülei most 105 millió dolláros kártérítést követelnek New York város rendőrségétől; a hatóságok egyelőre nem kommentálták az új bizonyítékot.