Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése- emelték ki az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó devizapiaci elemzők. A lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek.

Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 1
Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 2

Sokat bukhatnak most az autóhitelesek

Sokat bukhatnak most az autóhitelesek

Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 5
Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 6
Fotó megosztása:
Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 7


Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, ezek jellemzően az autóhitelesek.

Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi (kb. 640 milliárd forint) élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedéssel kell számolniuk.

Olvasta? Így trükközött a Suzuki-gyár tulajdonosa Magyarországon!

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője  és Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője is azt hangsúlyozta, hogy  főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank. Utóbbi elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a forint a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad.

A szakértő véleménye szerint a svájci jegybank lépését a deflációs félelmek indokolták. Svájcban, mint a világ többi részén is, attól tartanak, hogy az árak tartósan csökkenni fognak, és ez érdemben rontja a gazdaság kilátásait. A defláció megakadályozásához pedig gyengébb árfolyam kellene.

A svájci jegybank eddig meghatározott szinten tartotta a svájci frank árfolyamát az euróval szemben, de most úgy döntött, hogy a már eddig is negatív alapkamat további csökkentésével próbálja védeni a saját gazdasága helyzetét. A döntés értelmében az irányadó ráta sávja mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

Ha falusi vagy, érteni fogod ezt a Daewoo-tuningot. Ha nem, akkor csodát látsz! Kattints a képre!

Sokat bukhatnak most az autóhitelesek 8