Milyen lesz a kormánykerék a jövőben? Ezt a kérdést azóta teszik fel maguknak a formatervezők, amióta a kormánykerék létezik, és a rengeteg innovatív ötlet ellenére a kormány megmaradt olyannak, amilyen volt: kereknek. 

A francia Jean-Thomas Mayer ötlete ugyan a repülőgépeket idéző ökörszarv konfigurációt követi, a lényeg azonban nem ez, hanem a volán funkciójának a kibővítése. 
A különböző fedélzeti rendszerek kormányról történő vezérelhetősége ma már nem kérdés, ám ahogy sokasodnak ezek a funkciók, úgy lesz egyre több a gomb, egyre bonyolultabb a menürendszer, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a figyelemelterelés miatt a baleset kockázata. 
De mi volna, ha a kormányon mindig csak azok a funkciók jelennének meg, amiket éppen használni szeretnénk, mégpedig tanulást nem igénylő, közvetlen módon, nem pedig menüből kiböngészhető szerepekkel felruházott, sablonos nyomógombokkal? 
Mayer szerint ezt az érintőképernyős kezelőfelületek kormányon történő integrálásával lehetne megvalósítani. Javaslatában mindkét kéznél szabadon konfigurálható kezelőfelületeket találunk, amelyek között jobbra-balra lapozva válthat a felhasználó. 
A rendszer használatához nem árt, ha a XXI. században született az ember; de alapszinten talán még mi, digitális bevándorlók is elboldogulnánk egy ilyen rendszerrel.
Akarsz vadonatúj autókat tesztelni teljesen ingyen? Ne habozz, kattints ide vagy a képre!

Radikális változások várhatók a kormányban 3