Július 1-jén, kedden a törvényi szabályozásnak eleget téve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. elindítja a közterületi parkolás országosan egységes mobilfizetésének rendszerét. Az eddigi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a mobilparkolás – az eddigiektől eltérően az autósok az ország minden közterületi parkoló övezetében hét mobilparkolási szolgáltató megoldásai közül választhatnak, a legtöbbek által használt SMS- és hívószám 810-ről 763-ra változik.

Azok a szolgáltatók, amelyek nem csatlakoztak a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez – köztük az EME Zrt. -, a törvényi szabályozás szerint július 1-től nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. A mobilparkolás átlagos napi tranzakciószámának kiszolgálására alkalmas informatikai kapacitás többszörösével indul el kedden az új rendszer.

A három mobilszolgáltatón (Telenor, Telekom, Vodafone) keresztül továbbra is elérhető lesz az alkalmi mobilparkolás, azonban a három mobilszolgáltató közös behívószáma 810-ről 763-ra változik. Július 1-től az a mobilparkoló autós, aki a 810-es számon kívánja elindítani parkolását, SMS-t kap, amelyben értesül róla, hogy ezen a számon mobilparkolási szolgáltatás nem elérhető, valamint a 763-as új behívószámról is.

Július 1-től az ország minden közterületi parkolási övezetében választhatunk mobilparkolási szolgáltatót: a három mobilszolgáltató mellett az Evopay, az Mpark, a Barion és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is kínál különféle mobilparkolási szolgáltatásokat. Július 1-re virradóra az ország kb. 13 ezer darab, főképp a parkolóautomatákra kihelyezett tájékoztató matricája lecserélésre kerül, az autósok az új matricákon minden mobilparkolási szolgáltató elérhetőségét megtalálják.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-én 98,5 százalékos készültségű, mert a közterületi parkolási területek nem egészen másfél százalékát kitevő zárttéri parkolók integrálása, tekintettel azok egyedi és egymástól is eltérő műszaki specifikációjára, még folyamatban van. Az új rendszer legnagyobb előnye, hogy az eddig 75 forintos tranzakciós díj 50 forintra módosul.

Próba

Kollégánk, aki gyakran egyenlíti ki a parkolási díjat mobiltelefonnal ma reggel már ki is próbálta az új rendszert. Az eddig megszokott 75 forint helyett 115 forint tranzakciós díjat számolt fel neki a Vodafone.

Kipróbálta, hogy egyszerre indított egy parkolást a régi és az új rendszerben, különböző járművekre. A régi, elvileg már nem működő rendszer küldött visszajelzést a parkolás elindításáról, az új azonban nem. Majd a leállításkor a régi azt válaszolta, hogy nincs megkezdett parkolása, az újra nyilván nem küldött a leállító SMS-t a kollégánk.