A világ egyik legritkább luxusautójának számító Maybach Zeppelin 1934-ben készült példánya érkezett a Közlekedési Múzeumba. A felújított autóritkaság, amelynek érkezését a szombati Múzeumok éjszakájához időzítették, mostantól a múzeum állandó kiállításában látható.

Újra itthon a világ egyik legritkább luxusautója 2 A 80 éves luxusautó évtizedek óta a Közlekedési Múzeum tulajdona, de egy legenda miatt sokáig nem volt kiállítható, később pedig már nem volt megfelelő állapotban. Az egykori szóbeszéd szerint az autót Horthy Miklós kormányzó kapta ajándékba Hitlertől, ezt azonban cáfolták a kutatások. Mások szerint József főherceg vagy a Weiss család tulajdonában volt, a háború után pedig egy ideig Péter Gábor, az ÁVH vezetője használta, de ezekre sincs semmilyen bizonyíték. A járművet az elmúlt években restaurálták, kiállítható állapotba hozták, és most a Múzeumok éjszakája alkalmából mutatják be a közönségnek.

A Maybach 1929-ben mutatta be az első 12 hengeres motorral készült DS (Doppel Sechszylinder) típusát, 150 lóerős motorral. Később a motor teljesítményét 200 lóerőre emelték, a kiállított autó is az erősebb változatból való, legnagyobb sebessége 160 km/h.

Újra itthon a világ egyik legritkább luxusautója 3 A Zeppelinek ára 36 ezer birodalmi márka körül volt, miközben olcsóbb típusai 15 ezer márkába kerültek – egy “középkategóriás” BMW-t már 5000 márkáért meg lehetett vásárolni. A Maybach húsz év alatt nagyjából 1800 gépkocsit gyártott, ennek töredéke volt csak a 12 hengeres motorral készült típus. Ma 152 fennmaradt Maybach gépkocsit tartanak nyilván a Maybach Archívumban.

(Forrás: MTI)