Sebastien Ogier át tudta menteni 2013-as győztes formáját a rali-világbajnokság idei szezonjára, a címvédő megszerezte a győzelmet a hazainak számító versenyén, a Monte-Carlo-ralin.

Az évadnyitón elsőként rajtoló Ogier-nek minden tudására szüksége volt a sikerhez, miután az első versenynapon, rossz gumiválasztásának köszönhetően a kilencedik helyen zárt, a havas, jeges pályákon. A második nap során azonban összeszedte magát és az élre állt, és ott is tudott maradni az utolsó esős gyorsasági szakaszokon is. A 14 szakaszból (Az utolsó előtti, hóval borított, szakaszt végül törölni kellett, miután a szlovák Jaroslav Melicharek Fordjával megcsúszott és elzárta az utat.) ötöt nyert meg.

Ogier nyert, Kubica kiesett a Montén 1
Ogier nyert, Kubica kiesett a Montén 33 A zuhogó esőben tartott Power Stage-en második lett csapattársa, Jari-Matti Latvala mögött, így további két bónusz ponttal gazdagodott. Az amúgy ötödik helyen célba érő Latvala a Power Stage-győzelemnek köszönhetően az egyéni ponttábla negyedik helyén áll, megelőzve Mads Östberget.

Ogier harmadszorra nyerte meg a Monte-Carlo-ralit, ebből az egyik IRC verseny volt.

„Nagyon nehéz rali volt, s nagyon örülünk, hogy célba értünk. A csapat fantasztikus munkát végzett, végtelenül boldog vagyok. Hihetetlenül jó érzés megnyerni a Monte-Carlo-ralit ilyen nehéz körülmények között. Nagyon szerettem volna győzni a hazai versenyemen. Ennek megfelelően fogok ünnepelni: a családommal, a barátnőmmel és az egész Volkswagen-csapattal” – szögezte le lelkesen a raligyőztes francia.

A második helyen a privát induló, Brian Bouffier (Ford) ért célba, aki a verseny elején még az élen is állt. A francia pilóta kihasználta helyismeretét és a gumiválasztásánál is jó döntéseket hozott. Most először állhatott dobogóra rali-világbajnoki futamon, de ez elmondható Kris Meeke-ről is, aki a Citroënt erősíti 2014-ben.

A brit dolgát sokáig megnehezítette Robert Kubica, akivel izgalmas csatát vívtak. A citroënes pilótára nehezedő nyomás azonban megszűnt, mikor a volt Forma-1-es az árokba csapódott a kilencedik gyorsasági szakaszon és kiesett.

A Citroën, bár nem nyerte meg a ralit, mégsem panaszkodhat. Meeke mögött ugyanis a csapat másik versenyzője, Mads Östberg ért célba a negyedik helyen.

Latvala mögött a fiatal walesi tehetség, Elfyn Evans kormányozta célba Fordját a hatodik helyen. Őt az utolsó gyári célbaérő, Andreas Mikkelsen követi a hetedik helyen. Az első tízet három privát pilóta, a szlovák Jaroslav Melicharek, az olasz Matteo Gamba és az ukrán Jurij Protasov zárja.
Ogier nyert, Kubica kiesett a Montén 34 Nem sikerült túl jól a Hyundai bemutatkozása, Thierry Neuville mindössze hét kilométert tett meg az i20 WRC-vel. A jeges pályán megcsúszott és összetörte a versenyautót. Csapattársa, Dani Sordo az ötödik szakaszig jutott, de műszaki hiba miatt kiesett.  

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2014. február 5-8. között rendezik a Svéd-ralit. Ezen a havas, zord versenyen a skandináv pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak.

Ennek ellenére az elmúlt években Sebastien Loebnek és Sebastien Ogier-nek is sikerült győzelmet szereznie Svédországban, s tavalyi sikerét követően a regnáló világbajnok ezúttal sem érheti be kevesebbel az első helynél.

Ez történt a versenyen:

2014-es Monte-Carlo rali eredménye

1. Sebastien Ogier       Volkswagen Polo          3:55:14,4
2. Brian Bouffier          Ford Fiesta RS             3:56:33,3
3. Kris Meeke             Citroën DS3                 3:57:08,7
4. Mads Östberg         Citroën DS3                 3:59:08,3
5. Jari-Matti Latvala    Volkswagen Polo           4:01:22,7
6. Elfyn Evans            Ford Fiesta RS             4:03:51,8
7. Andreas Mikkelsen   Volkswagen Polo           4:06:56,7
8. Jaroslav Melicharek  Ford Fiesta RS             4:17:10,6
9. Matteo Gamba        Peugeot 207 S2000       4:19:05,1
10. Jurij Protasov        Ford Fiesta RS (WRC2)  4:20:57,5

A világbajnokság állása a Monte-Carlo-rali után:
Pilóták

1. Sebastien Ogier     VW Motorsport 27 pont
2. Bryan Bouffier        M-Sport WRT              18 pont
3. Kris Meeke            Citroën WRT                16 pont
4. Jari-Matti Latvala   VW Motorsport             13 pont
5. Mads Östberg        Citroën WRT                 12 pont
6. Elfyn Evans           M-Sport WRT                 8 pont
7. Andreas Mikkelsen   VW Motorsport 2            6 pont
8. Jaroslav Melicharek  Slovakia WRT                4 pont
9. Matteo Gamba        Gamba Matteo               2 pont
10. Jurij Protasov       Jurij Protasov                 1 pont

Gyártók
1. Volkswagen Motorsport      37 pont
2. Citroën WRT                    33 pont
3. M-Sport WRT                  10 pont
4. VW Motorsport 2               8 pont

Forrás: Amber PR