Kisebb bírság megfizetése mellett utólag is igazolhatják külföldi rendszámú járművük magyarországi használatának jogszerűségét a járművezetők. Az Európai Bíróság november eleji végzésében hiányolta a jogszerű használatot igazoló iratok utólagos bemutatásának lehetőségét, a testület ezzel összefüggésben vitatta a kiszabott bírság mértékének indokoltságát is.

Azok, akik eddig szlovák/német rendszámmal akarták megúszni kocsijuk után a regadót. Plusz azok, akik a túlbuzgó állam vétlen áldozataivá váltak. A jogszerűtlen, és szerény eredményeket hozó magyar törvény benyújtója eközben hallgat.

Azok, akik eddig szlovák/német rendszámmal akarták megúszni kocsijuk után a regadót. Plusz azok, akik a túlbuzgó állam vétlen áldozataivá váltak. A jogszerűtlen, és szerény eredményeket hozó magyar törvény benyújtója eközben hallgat.


A szabályozás kiegészítésével az autósok a helyszíni ellenőrzésen elmulasztott igazolást az eljáró hatóságnál nyolc napon belül pótolhatják. Az egyébként legalább 200 ezer forintos bírság helyett a kisebb súlyú szabálysértésért sokkal kevesebbet, 30 ezer forintot kell csupán fizetni. Az új előírás a közeljövőben várható kihirdetést követő napon lép hatályba, és kizárólag az ezt követően induló eljárásokban alkalmazható. A külföldi rendszámok használatát szigorú keretek közé szorító rendelkezések minden egyéb tekintetben érvényben maradnak.

Egy kapcsolódó módosítás februártól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt is kijelöli a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések elbírálására. A felhatalmazás alapján egy új első fokú közigazgatási hatósági szervezeti elemet hoznak létre a keleti országrészben, Vásárosnamény székhellyel. A Dunántúlon elkövetett szabálysértésekben továbbra is a Szombathely központú Vas megyei szerv jár majd el.

A külföldi rendszámhasználat utólagos igazolása, és a dokumentum helyszíni hiánya miatti bírságolás nem egyedi jelenség a magyar jogban – mondta Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek.

Kiemelte, hogy az utólagos igazolás hiánya is gondot jelentett, de ennél talán sérelmesebb volt a magas bírság. Mint az ügyvéd kifejtette: jelenleg is létezik hasonló szabály, például ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, vagy a jármű forgalmi engedélyét, hiába mutatja be azt később a hatóságnak, mégis megbírságolják.

A külföldi rendszám jogszerű használatának utólagos igazolása és az igazolás hiányának bírságolása tehát nem egyedi eset, de fontos az, hogy a bírság elfogadható nagyságú legyen.

Azt, hogy a külföldi rendszámmal közlekedő autósnak mit kell igazolnia, a közúti közlekedési törvény mondja ki. Így igazolni kell, illetve lehet azt, hogy a kocsi tulajdonosa külföldi cég, amely a tevékenységét külföldi telephelyen végzi, a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, a járművet – hat hónapon belül – legfeljebb 30 napot használja Magyarországon, és ehhez az üzemben tartó írásban hozzájárult, végül pedig a belföldön használt külföldi rendszámú járművet a vezető a külföldi üzembentartótól rendszeres munkavégzéshez kapta használatba.
   
A jogszerű használatot magyar fordítással ellátott közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.