Sajnos a szép rózsaszín dekoráció nem mentette meg a Dél-Koreában közlekedő Kia Optima sofőrét az elalvástól, és bizony csúnya vége lett a dolognak. A videót feltöltő felhasználó állítása szerint egyik autó utasai sem sérültek meg túlzottan. Elég hihetetlenül hangzik ez az állítás, de nézzétek meg magatok is!

Az álom alattomos módon tört rá az emberre vezetés közben, és egyedül utazni ilyenkor a legrosszabb. Nincs az a rádióállomás vagy kedvenc CD, ami ki tudná verni a szemünkből az álmot, szemhéjunkat olyan nehéznek érezzük, hogy simán eltörtné a fogpiszkálót, ha azzal támasztatnánk ki. 
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 1
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 2

Másik autóval ütközött az elalvó sofőr

Másik autóval ütközött az elalvó sofőr

Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 8
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 9
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 10
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 11
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 12
Fotó megosztása:
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 13
De mit tudunk tenni a hirtelen ránk törő fáradtsággal szemben? 
– Ne induljunk útnak álmosan, fáradtan! Jobban megéri elkésni, mint oda sem érni.
– Ha mégis kénytelenek vagyunk volán mögé ülni, és hosszú távot kell megtennünk, fokozott körültekintéssel, óvatosan vezessünk, egy-két óránként tartsunk pihenőt. Mozgassuk át magunkat a továbbhaladás előtt.
– Út közben fogyasszunk több folyadékot a kelleténél, lehetőleg hidegen. Az ivással járó mozgásváltozás, és az általa kiváltott vizelési inger ilyenkor nagy segítségünkre lehetnek. 
– Kerüljük a telítő ételek fogyasztását menet közben. Hiszen egy kiadós ebéd után gyakran úgy érezzük, jó lenne ledőlni aludni pár órára. A vér ilyenkor a gyomorba tódul, és szervezetünk az emésztésre több energiát fordít, mint arra, hogy ébren maradjunk. 

– Nekem a tökmag vagy a szotyi fogyasztása nagyon bevált, rengeteg álmos helyzeten átsegítettek már. 

Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 14
– Még ha hideg is van odakint, próbáljuk meg nem a lábunkra irányítani a meleg levegőt, ugyanis azzal azt jelezzük az agyunknak – pláne ha sötét is van -, mintha az ágyban fekve be lennénk takarózva, és most már nyugodtan alhatunk. Gondoljatok csak bele, mikor kilóg a lábunk a paplan alól, kis idő után felébredünk, mert fázik. Szóval ha az autóban nincs meleg, lassabban álmosodunk el. 
– Kávé, energiaital növelheti éberségünket, ez a két ital a legelterjedtebb élénkítőmódszer. A kávé élénkítőanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Serkenti a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérkeringés sebességét, tágítja az agyi ereket, az álmosságot megszüntetve átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. 
Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 15
Nagyon gyors serkentőszer, mert kávézás után a koffein szinte azonnal végigjárja testünket, és úgy félóra múlva éri el maximális hatását. Sajnos pár órára rá már nem érzünk belőle semmit. A folyamatos kávézás terheli a szervezetet, enyhe mérgezést kapunk kézremegés, szívszorítás kíséretében. Azonban ezek hatása egyénenként változhat, nekem még soha nem segített egyik ital sem az ébren maradásban.
– Legtöbbször kényelmi szempontból választják az energiaitalokat vezetés közben. Menet közben is fogyasztható, nem kell az időt húzni kávéfőzéssel, esetleg azok isszák, akik nem kávéznak. Az energiaitalok nagy része vitaminokból, színezékekből, ízfokozókból és koffeinből áll. Hatásuk hasonlít a kávézásnál leírtakhoz. Túl sokat fogyasztani nem tanácsos, de mióta egyre kevesebb ital tartalmaz taurint, egy-két dobozzal simán megihatunk akár egymás után is, csak ne a fél literes kiszerelésből!
– Nem ajánlott monoton zenét vagy beszélgetős műsort hallgatni. Inkább váltogassuk a zenei stílusokat, ha van rá lehetőségünk, és bátran tekerjük fel a hangerőt. Énekeljünk!
– A legjobb pedig, ha nem egyedül utazunk. A beszélgetésnél semmi nem tart ébren jobban, és ha megfelelő a partner, úgy tűnhet, az utazás gyorsabban telik.

Pár gondoltat az alvásról

Másik autóval ütközött az elalvó sofőr 16


Szervezetünknek három dologra van szüksége: vízre, táplálékra és alvásra. Evés, ivás nélkül kibírjuk hosszabb-rövidebb ideig. Ezzel szemben a szervezet alvásigénye annyira erős, hogy hiába is próbálnánk “alvás-sztrájkba” fogni, az agy végül kikényszerítené az elalvást, bármit is tegyünk éppen akkor, esetünkben vezetés közben. Ha elalszunk, nemcsak magunkat vonhatjuk ki a forgalomból, de utasunkat és a közlekedés többi résztvevőjét is. Az összegyűlt alváshiány két, egymást követő éjszakai alvással szüntethető csak meg. Meg kell tanulnunk jól aludni, és életünket úgy szervezni, hogy mindig pihenten vezethessünk. – hegylakok.hu