A Ford egyre több üzemében vezeti be a száraz megmunkálás, más néven Minimális Mennyiségű Kenőanyag (MQL) technológiát.

A száraz megmunkálás lényege, hogy a vágószerszámok kenését és hűtését finom porlasztással oldják meg – csakis ott és akkor, ahol és amikor szükséges. Ez a megoldás kisebb szennyvíztermelés mellett is azonos kenést és hűtést biztosít, mint a hagyományos fémmegmunkálási folyamatok nagy folyadék-felhasználása.

A kisebb ipari víz- és olajfelhasználás mellett a megoldás javítja a termelőüzemek levegőminőségét, mivel így elkerülhető, hogy a hagyományos, nedves megmunkálási folyamatok során keletkező gőzök a levegővel keveredjenek

A Ford immár hat gyárában bevezette az eljárást, így az elmúlt évhez képest kétszer annyi üzemben alkalmazzák az új módszert.

Fél pohár olaj elég egy motorhoz 1
Fél pohár olaj elég egy motorhoz 2

Fél pohár olaj elég egy motorhoz

Fél pohár olaj elég egy motorhoz

Fél pohár olaj elég egy motorhoz 5
Fél pohár olaj elég egy motorhoz 6
Fotó megosztása:
Fél pohár olaj elég egy motorhoz 7 Egy tipikus gyártósoron az MQL alkalmazásával mintegy 1 230 000 liter víz takarítható meg évente, amivel 5600 átlagos méretű fürdőkádat lehetne megtölteni. Az MQL bevezetésével a Németországban működő kölni motorgyár 2011 és 2012 között 50 százalékkal csökkentette az egy motorra jutó vízfelhasználást.

Az MQL technológia az egy motor vagy váltómű előállításához szükséges olaj mennyiségét is jelentősen – mintegy 100 milliliterre – csökkenti, ami körülbelül egy fél vizespohárnyi mennyiségnek felel meg.

A Ford célja, hogy 2015-re 30 százalékkal mérsékelje vízfelhasználását. 2000 és 2012 között a vállalat 62 százalékkal – mintegy 44 milliárd literrel – csökkentette globális vízigényét.