Egy tavalyi felmérés szerint a magyar családok 69 százalékában a férfi dönt az autóvásárlásról

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar családok 69 százalékában a férfi dönt az autóvásárlásról

Az Autóhitel Alkusz Zrt. szerint a jelenleginél jóval szélesebb alkuszi piac mellett az ügyfelek olcsóbban juthatnának kölcsönhöz. Az autófinanszírozás Nyugat-Európában három – többé-kevésbé egyenlő – részre oszlik. Egyharmadát közvetítik a kereskedők, egyharmadát nyújtja az ügyfél saját bankja, a maradék egyharmad pedig az alkuszoké. Magyarországon 90 százalék jut a kereskedőkre.

Az alkuszcég felmérést végzett, ebben 18 kereskedéstől kért finanszírozási ajánlatot forintalapú, kétmillió forintos hitelre, 60 hónapos futamidőre. A legkisebb havi törlesztőrészlet 42 ezer, a legnagyobb 62 ezer forint volt. A legalacsonyabb törlesztőrészletben – amelynek a kamata 10 százalék volt – nem szerepelt kereskedői jutalék.

A felmérés során a kétmilliós hitel havi átlagos törlesztőrészlete 52 343 forint volt. Ebben – az említett kamaton túl – 300 ezer forintos kereskedői jutalék szerepelt. Az alkuszcég négy finanszírozóval áll kapcsolatban, ezek ajánlatait bárki összehasonlíthatja a honlapján. Céljuk az, hogy – akár az autós biztosításoknál – az ügyfél előre tájékozódjon.

A magas kamatoknak és a devizaárfolyam-változásnak is köze volt ahhoz, hogy az utóbbi öt évben 100 ezer autót vettek vissza a finanszírozók nemfizetés miatt, ezek mögött 211,5 milliárd forint tartozás áll.

(Forrás: MTI)