Az autócsempészek két Magyarországon is gyártott márkára, a Suzukira és Opelre szakosodtak. Olyan banki hitelre vett vagy lízingelt autókat kerestek, amelyeknek a tulajdonosai nem akarták vagy nem tudták fizetni a részleteket. Az autókat néhány százezer forintért megvették, a tulajdonosaik pedig bejelentették, hogy ellopták a kocsit.

Az autókat a szerbiai Palics mellett, egy tanyán tárolták. Onnan Bulgárián és Törökországon keresztül Irakba vitték őket, ott milliós haszonnal adták tovább a járműveket. A török határőröknek lett gyanús, hogy ugyanazok az emberek rendszeresen autóval érkeznek, és mindig repülővel távoznak az országból, ezért értesítették a magyar hatóságokat.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint az ügyben ötven ember ellen emeltek vádat orgazdaság, csalás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hitelsértés vétsége miatt. A vád szerint az elkövetési érték több százmillió forint.

Azokat is felelősségre vonják majd, akik nem tudták fizetni a részleteket, és inkább eladták az autóikat a csempészeknek. Ellenük a hatóság félrevezetése miatt indult eljárás.

(Forrás: MTI)