Tizenegy évvel ezelőtt, 2002-ben 99 darabos szériát tervezett a DB7-es alapjaira az olasz Zagato. A modell annyira sikeres volt, hogy mire hivatalosan bemutatták, már egyetlen eladatlan példánya sem maradt. 

Részben ennek az autónak a stíluselemeivel is találkozhatunk abban a kupé és kabrió ikerpárban, amelyek fekvő lámpatesteikkel és egyenes, letisztult felületeikkel az olasz sportautó-építés fél évszázaddal ezelőtti divatjából is merítenek – onnan, ahonnan a Zagato és az Aston Martin hosszú és gyümölcsöző együttműködése eredeztethető. 

2013 Aston Martin DB9 Volante Zagato Centennial

A Centennial modellek láthatóan ugyanannak a koncepciónak a vászon-, illetve fémtetős megvalósulásai. 
Ennek megfelelően az előbbit a 2013-as DB9 Volante kabrió, utóbbit a szintén legújabb generációs DBS kupé műszaki alapjainak felhasználásával építette Andrea és Marella Zagato, a céget harmadik generációs tulajdonosként vezető házaspár. Mechanikus változtatásokat nem eszközöltek, így megmaradt a 6.0 V12 erőforrás 510 lóerős teljesítménye. 

2013 Aston Martin DBS Coupe Zagato Centennial

Míg a kabrió, amely a márka egyik legrégebbi gyűjtője, az amerikai Peter Read megrendelésére és aktív közreműködésével készült, leginkább letisztult stílusával idézi a szintén több mint kilencven éves stúdió hagyatékát, a Japánba kerülő kupé hullámos, minimalista B-oszlopa és dupla buborékteteje összetéveszthetetlen kézjegyei a Zagatónak.
További képek a galériában!