A történelem során először irányítottak földi járművet a világűrből. A kísérlet arra keresi a választ, hogy miféle nehézségeket jelent, ha aránylag nagy távolságból és a világűrből távirányítanak egy akár a Hold felszínére, akár más égitestre küldött kutatójárművet, robotot. A vezető a Nemzetközi Űrállomásról, rádión keresztül irányította a kaliforniai tesztpályán a négykerekű robotot, amely videokamerák képével és illetve virtuális domborzatmodellel segítette az asztronauta munkáját.

Az űrhajós a világűrből irányítja a földi járgányt

Az űrhajós a világűrből irányítja a földi járgányt
A mini küldetés során azt is vizsgálták, hogy mennyire nehezíti meg az amúgy önjáró robot nehéz terepen történő kézi vezérlését a nagy távolság miatt megnőtt reakcióidő. (Nagy távolságok megtételéhez még a fénysebességgel haladó rádióhullámoknak is emberi léptékkel érezhető késése van. Így az is előfordulhat, hogy amikor a vezető az űrállomáson azt látja a kamerán, hogy akadály került a jármű útjába, akkor már régen megtörtént a baj.)

Ha minden jól megy, akkor a jövőben hasonló módszerrel, távirányítású robotokkal akár a Hold túloldalára – ahol nincsenek zavaró rádiójelek – is telepíthetnek a világűr mélyét fürkésző antennákat.